24 Eylül 2024 Salı

Avukatlar Ankara Adliyesi önünde: Adaleti yeniden inşa edeceğiz

Avukatların, insan hakları ihlalleri ve hak gasplarına dikkat çekmek amacıyla sürdürdükleri Adalet Nöbeti, Ankara Adliyesi önünde düzenlendi. Yapılan açıklamada, tutuklu avukatlar, yaşanan iş cinayetleri, çocuk istismarı vakaları gibi konulara değinildi. Her ay farklı bir ilde düzenlenen Adalet Nöbeti, Ankara Adliyesi önünde gerçekleştirildi. 30 baronun başkan ve temsilcilerinin katıldığı eylemde bir araya gelen avukatlar, Tahir Elçi, tutuklu avukatlar ve İstanbul'da polislerin darp ettiği avukat Sertuğ Sürenoğlu'nun fotoğraflarını taşıdı.

Ankara Baro Başkanı Avukat Erinç Sağkan, yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar tuttuğumuz her Adalet Nöbeti'nde verdiğimiz matematiksel veriler bir azalma eğilimine girmediler. Hatta istatistikleşen cinnet, cinayet ve şiddet bir önceki Adalet Nöbeti'ne göre daha da arttı. Ama biz artık bu veriler daha da artmasın diye buradayız" diye konuştu.

"Bu ülkenin adaletinden alacağı olan herkes bugün burada. Bizlerse sadece onların ses telleri, bedenimizi ödünç verdiğimiz maddi varlıklarıyız" diyen Avukat Sağkan, Rabia Naz'ı, Şule Çet'i, Çorlu tren cinayetinde katledilen Arda Sel'i, Soma'yı, Türkan Saylan'ı, Gezi'de ağzına biber gazı sıkıldığı için dil kanserinden ölen Mehmet İstif'i, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi, Selçuk Kozağaçlı ve tutuklu avukatları, Ensar'da tecavüze uğrayan çocukları, Aylan bebeği, soğuktan donarak ölen Ayaz'ı, istismar mağduru N.Ç'yi, katledilen köpekleri, kesilen ağaçları hatırlattı.

Sağkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler, onlar ve saymanın mümkün olmadığı adaletten alacaklı herkes için vardık, varız ve hep var olacağız. Hep birlikte, yılmadan, daha da büyüyerek kazanacağız ve adaleti de umudumuzu ve kararlılığımızı harç yaparak ellerimizle yeniden bizzat inşa edeceğiz."

SURUÇ KATLİAMI DAVASINA ÇAĞRI

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç katliamını hatırlatarak katliam davasında, taleplerine rağmen sanıkların duruşmaya getirilmemesini eleştirdi. Öncel, 9 Mayıs'ta görülecek duruşmaya duyarlılık çağrısında bulundu.

Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci ise Çorlu tren kazasında yaşamını yitirenlerin ailelerinin bugün Çorlu Adliyesi önünde adalet nöbetine başladığını bildirdi. Hazırlanan iddianamede sadece 4 görevlinin sorumlu tutulmasını eleştiren Tekneci, TCDD'nin üst düzey yöneticilerinin yargılanması gerektiğine işaret etti. Tekneci, kazaya ilişkin 3 Temmuz'da görülecek duruşma için dayanışma çağrısı yaptı.

Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun da KHK'li belediye başkanlarına mazbata verilmemesini eleştirirken, Diyarbakır Barosu'ndan Avukat Habibe Danışman Deyar, hapishanelerde tecride karşı binlerce kişinin sürdürdüğü açlık grevleriyle dayanışma çağrısı yaptı.