23 Eylül 2024 Pazartesi

'ATK Salman Yıldız'ın serbest bırakılması kararı vermeli'

İHD İzmir Şubesi, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle 281. hafta eyleminde Salman Yıldız'ın durumuna dikkat çekti. Yıldız'ın durumuna ilişkin ATK'nin karar verme aşamasında olduğu hatırlatılan eylemde, "Yetkilileri ve ATK'yi hastanelerden verilen 'hapishanede kalamaz raporlarını' dikkate almaya çağırıyoruz" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde buluşarak hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 281. hafta eyleminde Salman Yıldız'ın durumuna dikkat çekildi.

Açıklamada konuşan İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Av. Ali Aydın, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve siyasi tutsaklara yönelik tecridin sürdüğünü hatırlattı. Hapishanelerde 27 Kasım günü başlatılan açlık grevinin temel talebinin tecridin sona ermesi olduğunu kaydeden Aydın, "Açlık grevi yakın ve/veya uzun vadede yeni hastalıkların ve hasta mahpusların oluşmasına zemin yaratmaktadır. Bizler hak savunucuları olarak, yeni hastalıklar ve ölümlerin olmaması için yetkililerin, mahpusların taleplerini dikkate almalarını bekliyoruz" diye belirtti.

Kobanê'ye insani yardım sevki sırasında belediye aracına yönelik DAİŞ saldırısında yaralanan ve tedavi gördüğü Urfa Devlet Hastanesi'nden gözaltına alınarak tutuklanan Salman Yıldız'ın durumuna dikkat çeken Aydın, "Ağır epilepsi hastası olup, başından yaralanması sonucu oluşan beyin hasarı nedeniyle gelişen felce bağlı olarak vücudunun sol tarafını kullanamamakta, yüzde 68 engelli raporu bulunmaktadır. Tek başına kişisel bakımını dahi yapmakta zorlandığı halde tek başına tutulan Yıldız'ın sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır" dedi.

Hapishanede gerekli tedavi ve bakım sağlanamadığı için tutuklandıktan bir yıl sonra serbest bırakılan Yıldız'ın 7 yıl 6 aylık hapis cezası onanınca tedavisi tamamlanmadan yeniden tutuklandığını hatırlatan Aydın, şu anda Antalya S Tipi Hapishanesinde tecrit altında tutulduğuna dikkat çekti.

Salman Yıldız'ın babasının verdiği bilgileri aktaran Aydın, Yıldız'ın cezasının onanmasının ardından Muğla'da gözaltına alınarak tutuklandığını, 1,5 yıl Antalya'da hapishanede tutulduktan sonra Muğla E Tipi Hapishanesine götürüldüğünü ve burada tek kişilik hücreye konulduğunu belirtti. Sağlığı ve yaşam koşulları zorlaştığı için tedavi ve bakım amacıyla İzmir Menemen R Tipi Hapishanesinde kısa bir süre kalan Yıldız'ın burada da tek kişilik hücrede tutulduğunu kaydeden Aydın şu bilgileri paylaştı. "İstemediği halde Muğla E Tipi Hapishanesine geri götürüldü. Bu hastane süreçlerinde Urfa ve Batman hastaneleri 'hapishanede kalamaz' raporu verdi. Bunun üzerine avukatları savcılığa, hakimliğe ve Adli Tıp Kurumu'na tahliye talepli birçok dilekçe verdi ancak bu talepler her defasında reddedildi."

Salman Yıldız'ın babası, "Yüzde 68 engelli oğlumun tedavisinin sürdürülmesi için bizim yanımıza verilmesini, tedavi ve bakımını yapmak istiyoruz" talebini dile getirirken, oğlunun bu kez tek kişilik tecrit hücresi sisteminin bulunduğu Antalya S Tipi Hapishanesine gönderildiğini aktardı.

Salman Yıldız'ın hapishane koşullarında yeterli bakım ve tedavi sağlanamayan, ani ölüm riski taşıyan epilepsi hastalığı nedeniyle serbest bırakılmamasının, sağlık ve yaşamına tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Aydın, "Son aldığımız bilgi ATK'nin Yıldız için karar verme aşamasında olduğudur. Yetkilileri ve ATK'yi hastanelerden verilen 'hapishanede kalamaz raporlarını' dikkate almaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Açıklama Aydın'ın, "Ağır hasta mahpus Salman Yıldız ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" sözleriyle sona erdi.