23 Eylül 2024 Pazartesi

Atina'da binlerce kişi Türk ve Yunan hükümetlerini protesto etti

Mültecilerin durumuna dikkat çekmek ve Yunan ve Türk hükümetlerini protesto etmek için binlerce kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Yunan Parlamentosu önünde yapılan eylemde "Beraber yaşıyoruz beraber çalışıyoruz" sloganı atıldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da mülteciler ile dayanışmak için binlerce kişi yürüyüş düzendi.

Türkiye'nin idlip savaşında koz olarak kullandığı mültecilerin  Yunanistan-Türkiye sunırına yönlendirilmesi mülteci dramına dönüşmüş durumda. Türkiye'nin sınırı açmasıyla birlikte mültecilerin Avrupa'ya göçün de yolunu açtı. Bu nedenle Yunanistan sınırına dayanan mültecilere gerek Yunan devleti gerek Türk devleti insanlık dışı muamelelerde bulunuyor. Sınırda ve denizde yaşanan insanlık dışı uygulamalar mültecilerin açlık, susuzluk, yaralanma ve yer yer ölümü ile sonuçlanıyor. Emperyalistlerin bu çıkar savaşının mağduru mülteciler olurken kamuoyu da ses çıkarmaya devam ediyor. Yunanistan'da halk mülteciler ile dayanışmak ve Türkiye ve Yunanistan hükümetlerinin mülteci politikalarını protesto etmek için sokaklara çıkıyor.

Yunanistan'da devrimci, demokrat ve anarşist kurumların öncülüğünde düzenlenen eylemlerde "Beraber yaşıyoruz beraber çalışıyoruz" sloganı yükseliyor. Antifaşist mücadelenin yükselişe geçtiği bugünlerde faşizan eylem girişimleri de oluyor. Almanya'dan organize bir şekilde Midilli adasına gelen neonaziler adada bulunan antifaşist güçler tarafından cezalandırıldı.

Eylemlerin giderek büyüdüğü Atina'da dün kitlesel eylem düzenlendi. Monastraki Meydanı'nda topqlanan kitle Omonia Meydanı'na buradan Syntagma Meydanı'na yürüdü. Syntagma Meydanında bir süre bekleyen kitle burada Yunan Parlamentosu'nu sloganlar ve ıslıklarla protesto etti.

Yunan Parlamentosu önünde yapılan eylemin ardından kitle Akademi Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca kitle içinden bazı eylemciler güzergahta bulunan bankamatikleri tahrip etti ve yazılamalar yaptı.