23 Eylül 2024 Pazartesi

Astım hastası Özbek'e tekli ring dayatması

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan astım hastası Rihan Kavak Özbek'in tekli ring dayatılması nedeniyle muayene olamadığını ve hastalığının ilerlediğini belirtti.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların sorunlarına ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla 231. kez bir araya geldi. İHD Ankara Şube binası önünde düzenlenen eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan tutuklu Rihan Kavak Özbek'in durumuna dikkat çekti.
 
TEKLİ RİNGİ KABUL ETMEMEK SUÇ SAYILDI
 
3 yıldır Ankara Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutuklu Rihan Kavak Özbek'in 2018 yılı Mart ayında Hiper Troid (Zehirli Guatr) teşhisiyle Ankara Numune hastanesine sevk edildiğini ve tedavisi için günde 4 adet Thyromazol ilacını kullanmasının söylendiğini aktaran Çevirmen, Özbek'e 2 ay sonrası için randevu verildiği ve kontrolde duruma göre parça alınarak atom verileceğinin söylendiğini aktardı. Özbek'in hastaneye gitme vakti geldiğinde astım hastası olmasına rağmen tekli ring aracıyla götürülmek istendiğini, ancak Özbek'in söz konusu dayatmayı reddettiğini belirten Çevirmen, "Cezaevi idaresiyle konuşan Özbek'e haklı olduğu söylenmesine rağmen her tekli ringle hastaneye gitmeyi reddetmesinden kaynaklı hakkında toplamda 6 disiplin soruşturması açılmış, bu soruşturmalar, hücre cezası da dahil olarak aleyhine sonuçlanmıştır" dedi.
 
HASTALIĞI İLERLEDİ
 
Sağlığı iyice kötüleşen Özbek'in tekli ringde hastaneye gitmeyi kabul etmek zorunda kaldığını da belirten Çevirmen şöyle devam etti: "Bu seferde askerlerin gittiği takdirde akşam saat 16.00'a kadar nezarette yer olmamasından kaynaklı olarak, ring aracında bekleyeceğini söylemeleri üzerine Özbek, astımından kaynaklı hastaneye gitmemiştir. Numune Hastanesi'ne gidemediği için rahatsızlığının son aşamasında olduğunu fark edemeyen Özbek, 2 kez hapishane kampüsünde bulunan hastaneye gitmiş. Buradaki doktor ise tahlillere bakarak eski ilaçlarına devam etmesini istemiştir. Durumu tekrardan kötüleşen Özbek'in Numune Hastanesi'ne normal ringle sevki yapıldığını, tahlillerden sonra Numune Hastanesi'ndeki doktorun çok geç kalındığı söylemiş. Fazla ilaç kullanmasından kaynaklı tiroidin büyüdüğünü belirten doktor, atom tedavisinin uygulanamayacağını kendisine iletmiştir."
 
'DİSİPLİN SORUŞTURMALARINA SON VERİLMELİ'
 
Özbek'in tedavisinin uygun şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Çevirmen, tekli ring aracı ile hastaneye sevkin kabul edilemez olduğunu ve bundan kaynaklı verilen disiplin soruşturmalarına son verilmesi çağrısında bulundu.