25 Eylül 2024 Çarşamba

Asker ve polisten 142 Belgesi hilesi

Asker ve polislerin oy kullanabilmeleri için gerekli olan ıslak imzalı 142 Belgesi, bu seçimlerde usulsüzlüklere alet edildi. Oy kullanımı sonrası teslim etmeleri gereken 142 Belgesini, seçimin ikinci tura kalması halinde yeniden kullanacakları beyanıyla vermeyen asker ve polisler pek çok noktada mükerrer oy kullanmaya çalıştı.

Türkiye'nin kritik seçimlerinden Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanımı sürüyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda usulsüzlük tespit edilirken; polis ve askerler seçmenler üzerinde baskı ve AKP lehine propaganda yapması için kullanılıyor. Özellikle, polis ve askerlerin oy kullanabilmeleri için gerekli olan ıslak imzalı 142 Belgesi usulsüzlüklerde araç haline getirildi.

Oy kullanımı sonrası teslim edilmesi şart koşulan 142 Belgesini, "ikinci tura kalırsa tekrar kullanacakları" beyanında bulunan asker ve polis teslim etmeyerek pek çok noktada mükerrer oy kullanmaya çalıştı.

Hatay'da görev kağıdıyla 2'nci kez oy kullanmaya çalışan sivil polis engellendi. Şırnak'ın İkizce ilçesinde bir asker ismi listede olmamasına rağmen 142 Belgesiyle oy kullandı. Yeşil Sol Parti'nin sandık görevlisi ve müşahitlerinin müdahalesiyle oy iptal edildi. Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde de bir polisin oy kullandıktan sonra 142 Belgesini polislere teslim etmediği öğrenildi.

Küçükçekmece Beşyol Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde sonradan görevlendirilmiş kolluğun 142 Belgesi olmadan oy kullandığı bildirildi. Hukukçular, 142 Belgesinin oy kullanıldıktan sonra teslim alınması ve mükerrer oylara dikkat edilmesi çağrısında bulundu.