24 Eylül 2024 Salı

Asker, polis saldırısı Silopi halkını engelleyemedi

İşbirlikçi KDP'nin Güney Kürdistan'daki saldırılarına ilişkin Silopi'de yapılmak istenen yürüyüşte halk geri adım atmadı. Milletvekillerine saldıran asker ve polis DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz'i yumruklamaya çalıştı, Bayındır'ı ise darp etti. Bayındır hastaneye kaldırıldı. Tedavisi ardından Bayındır taburcu edilirken, Aydeniz, bu saldırıların Barzani ailesinin çıkarına olduğunu vurguladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde Güney Kürdistan Bölgesi'ndeki KDP saldırılarına dikkat çekmek için Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli beldesinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Barış Anneleri Meclisi, MED Tutuklu ve Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHADFED), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

DBP EŞ GENEL BAŞKANI BAYINDIR HASTANEYE KALDIRILDI
Çevre kentlerden ve ilçelerden gelenler, belde girişinde kurulan noktada Genel Bilgi Taraması (GBT) adı altında taciz edildi. "Em xiyanetê qebûl nakin, Em ê destkeftiyên xwe biparêzin" pankartını açan yüzlerce kişi, "Bimre îxanet" sloganıyla Habur Sınır Kapısına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, bir süre sonra asker ve polis saldırdı. Plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli suyla gerçekleşen saldırıda birçok kişi yaralandı. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Silopi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

AYDENİZ ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ
Kitlenin taşıdığı pankarta asker el koymak istedi. Yeşil Sol Parti Milletvekili Newroz Uysal, pankartı askerin elinden geri aldı. Bir asker amiri DBP Eş Genel başkanı Aydeniz'i ölümle tehdit ederek, yumruklamaya kalkıştı. Bunun üzerine askerler ile Aydeniz arasında tartışma yaşanırken, askerler bu sefer de milletvekili danışmanlarına saldırdı.

AYDENİZ: SALDIRILAR BARZANİ AİLESİNİN ÇIKARINA
Daha sonra kitle açıklama yaptı. Açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, çizilen suni sınırları anlamsızlaştırmak için Silopi'ye geldiklerini belirterek, "Ancak devlet hoyratça saldırdı. Bu saldırılar 100 yıldır Kürt halkına nasıl saldırıldığını gösterdi. Bu saldırılar karşısında hiçbir anne ve yurttaş geri adım atmadı. Bunu da bütün saldırılara rağmen sokakları terk etmeyerek gösterdiler. Devletin Kürt kazanımlarına yaklaşımını bugün bir kez daha görmüş olduk. Ama bu halk geri adım atmadı. Devletin bugün bu şekilde saldırmasının bir nedeni de KDP'ye karşı vereceğimiz tepkini önüne geçmekti. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; bu saldırılar ve ortaklıklar Kürdistan'ın geleceği için değildir. Bu saldırılar sadece Barzani ailesinin çıkarlarınadır. Eğer Kürt kazanımları korunmak isteniyorsa Kürdistan'ın çıkarları ön planda tutulmalıdır ve korunmalıdır. Hakan Fidan'ın Başûr'a gitmesiyle saldırılar nasıl başladı hepimiz gördük. KDP'yi buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bağımsızlık refarandumunda, Afrîn'de, Serekaniyê'de Türk devletinin sergilediği pozisyon unutulmamalıdır. Kerkük ve Kobanê sürecinde Kürtler nasıl birliğini oluşturduysa, bugün de aynısını yapmalıdır" dedi.

Aydeniz, "Buradan Mesut Barzani'ye, rolünü ve misyonunu yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Birakujî istemediklerini söylüyordu. Şu anki durum birakujî meselesi de değildir. Bu KDP'nin tek taraflı bir tutumudur" ifadelerini kullandı.  

SALDIRIYA RAĞMEN HALK UZUN SÜRE DAĞILMADI
Aydeniz'in konuşmasının sürdüğü sırada biber gazlı saldırı oldu. Saldırıdan sonra kitle mahalle aralarında tekrar bir araya geldi. Kitle saldırıları sloganlarla protesto etti. Sloganların ardından kitle dağıldı.

Saldırıda darp edilen ve vücudunun çeşitli yerlerine darbe alan DBP Eş Genel Başkanı Keskip Bayındır ile HDP'li Erhan Basut tedavi sonrası Silopi Devlet Hastanesinden taburcu edildi. Bayındır'ın darp nedeniyle gözü morardı.

ŞIRNAK VALİLİĞİNDEN ON GÜN YASAK
Şırnak Valiliği; valilik ve kaymakamlıkların etkinlikleri dışında kent merkezlerinde yapılacak bütün gösteri, yürüyüş ve etkinlikleri 10 gün boyunca yasakladı. Yasak 25 Eylül 23.59'da sona erecek.