24 Eylül 2024 Salı

'Asıl hukuksuzluk Can Gürkan'a verilen ceza'

Soma katliamı faillerinden Can Gürkan'ın tahliye edilmesini değerlendiren işçilerin avukatı Akçay Taşçı, "Asıl hukuksuzluk Gürkana'a verilen ceza, verdikleri cezaye göre tahliye edilmesi hukuken doğru" dedi.
Ülkenin en büyük işçi katliamı Soma katliamında sorumlulularından işletmenin sahibi Can Gürkan tahliye edildi. Gürkan'ın tahliyesi büyük tepki topladı.
 
Gürkan'ın tahliyesini değerlendiren işçilerin avukatı Akçay Taşçı, Gürkan'ın tahliyesinde hukuken büyük hata olmadığını ama Gürkan'a verilen cezanın baştan çok adaletsiz olduğunu vurguladı. Taşçı, "Can Gürkan'ın toplamda yatacağı süre 5 yıl 6 aydı. 4 yıl 11 ayını yatmıştı bu yüzden istinaf mahkemesi serbest bıraktı. Asıl hukuksuzluk Gürkan'ın basit taksirle ceza almasındaydı, olası kasttan müebbet hapis cezası alması gerekiyordu. İstinafın kararından bir tane serbest bırakılmasına karşı oy var ve o karşı oyu kullanan hakim Can Gürkan'ın olası kasıttan öldürme ve hatta Alp Gürkan'ın da cezalandırılmasını istiyor" dedi.
 
Soma katliamının failleri tahliye olurken işçilerin avukatlığını yapan Selçuk Kozağaçlı'nın tutuklu olmasına dikkat çeken Taşçı, "Meslektaşımızın iddianamesinde işçilerin avukatlığını yapıyor olması da 'suç delili' olarak konulmuştu. Bir ceza davasında avukatlık yapmak hiçbir koşulda 'delil' olarak sunulamaz. Türkiye'de tarihinde işçi katliamında mağdurların avukatlığını yapmanlara bir gözdağı. 'Bu tür dosyalarda avukatlık yapmak sonunuz bu olur' demeye getirildi. Bu bile hukukuğun çubuğu nereye büktüğünü gösteriyor" şeklinde konuştu.