'Aşı reddindeki artışın sorumlusu Sağlık Bakanlığıdır'
Aşıyla önlenebilir hastalıkların ve aşı reddi vakalarının giderek arttığına işaret eden sağlık meslek örgütleri, bu durumun sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu vurguladı.
İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri ve Birlik Dayanışma Sendikası 1 No'lu Şubesi, tabip odasının Cağaloğlu'nda bulunan binasında basın toplantısı düzenleyerek, aşıyla önlenebilir hastalıkların arttığına dikkat çekti.
'AŞI REDDİ ARTIYORSA SORUMLU SAĞLIK BAKANLIĞIDIR'
Ortak açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, "Diyarbakır Tabip Odasından aldığımız bilgilere göre 2024 yılında boğmaca hastalığından bebeklerimiz ölüyor" dedi. Aşıyla önlenebilir kızamık gibi hastalıkların vaka sayılarında da son yıllarda artış olduğuna vurgu yapan Kırımlı, "Aşı reddi/aşı tereddüdü toplumda giderek artıyorsa bunun sorumlusu Sağlık Bakanlığı ve bakanıdır. Bunu açıklaması ve savunma vermesi gereken de sağlık bakanıdır" dedi.
Sağlık bakanını göreve çağıran Kırımlı, "Buradan tüm siyasi partilere, meslek örgütlerine, uzmanlık derneklerine ve hak savunucularına sesleniyoruz. 2024 yılında Türkiye'de bebekler boğmaca nedeniyle hayatını kaybetti. Sizi 'Aşı candır hayat kurtarır' demeye davet ediyoruz. Aşı tereddüdü yaratanların sözlerine karşı çocuklarımızın hayatı, toplumun sağlığı için öne çıkmaya, doğru bilgi ile topluma güven vermeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'AŞI REDDİ VAKALARI YÜZ BİNLERE ÇIKTI'
Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Recep Kol ise aşıların toplumsal bağışıklık yaratması ve toplumu koruyabilmesi işin aşılama oranının yüzde 95 civarında olması gerektiğine dikkat çekerek, "2018'de on binlerle ifade edilen aşı reddi vakaları bugün yüz binlere çıkmış durumda" dedi.
SES İstanbul Şubeleri adına konuşan Hatice Yayla, Sağlık Bakanlığının kendi sorumluluğunu atlayarak aşı reddi konusunda aile hekimleri üzerine yeni bir angarya görev yüklediğini ifade etti. Bunu kabul etmediklerinin altını çizen Yayla, "Sağlık Bakanlığının asıl görevi önleyici sağlık hizmetlerini işler hale getirmektir. Ancak senelerdir, aşı gibi toplumun hastalanmasını engelleyen sağlık politikaları terk ediliyor" dedi.