23 Eylül 2024 Pazartesi

Antifaşistlerden mültecilere destek: Avrupa kalelerini yıkın

Mültecilerin yaşadığı insanlık dışı uygulamaları protesto eden İsviçre'deki antifaşistler, İsviçre hükümetine mültecileri kabul et çağrısı yaptı. AB ülkelerinin mülteci politikalarının protesto edildiği eylemde, "Tuğla tuğla, duvar duvar, Avrupa kalesini yıkın" sözleriyle mültecilere destek verildi.

İsviçre'nin Luzern kantonunda dün gece yapılan yürüyüşte mültecilere destek verildi. Antifaşist ve antikapitalistler tarafından düzenlenen eylemde "Sınır yok ulus yok Örgütlen ve harekete geç" çağrısı ile yüzlerce kişi Mühlenplatz'da bir araya geldi, Türkiye-Yunanistan'daki insanlık dışı durum protesto edildi.

Luzern şehrinde yapılan yürüyüşte, sınırların açılması ve İsviçre'nin doğrudan Yunanistan'dan ek mültecileri kabul etmesi çağrısında bulunuldu.​

Yapılan açıklamada 28 Şubat'tan bu yana binlerce kişinin deniz ve kara yoluyla AB'ye gitmeye çalıştığı hatırlatıldı. Yunanistan polisinin mültecilere gözyaşartıcı gazla saldırdığı belirtilen açıklamada, Midilli Adası'ndaki Moria mülteci kampında yaşananlar aktarıldı. Açıklamada ayrıca, gazetecilerin ve insan hakları örgütü temsilcilerinin faşistlerce saldırıya uğradığı bilgisi paylaşıldı. 

Yunanistan hükümetinin iltica yasasını askıya aldığına ve artık iltica başvurularını kabul etmediğine dikkat çekilen açıklamada  Avrupa Birliği'nin duruma sessiz kalması eleştirildi. 

AB'nin ayrıca Sınır Koruma Ajansı Frontex'ten askerleri Yunanistan'a gönderdiğine vurgu yapılan açıklamada mültecileri Avrupa'dan uzak tutmak için 700 milyon Euro'nun ayrıldığı belirtildi. 

'MÜLTECİLER HOŞ GELDİNİZ'
İsviçre'nin de eleştirildiği açıklamada, "İsviçre bankaları savaşan ülkelere yatırım yapmaya devam ediyor. RUAG sorunlu noktalara silah sağlıyor ve kendi ülkelerinde zulüm ve işkence gören insanları sınır dışı ediyor. Bu arada Luzern kantonu, yeni koruma arayanları kabul etmek yerine aşırı kalabalık olması nedeniyle sığınma evini kapatıyor" denildi.

İsviçre hükümetine ve isviçre halkına insanlık dışı politikalara karşı çıkma çağrısı yapılan eylemde, "Yüksek sesle söyleyin, açıkça söyleyin, mülteciler buraya hoş geldiniz" ve "Tuğla tuğla, duvar duvar, Avrupa kalesini yıkın" talepleri ile son buldu.

Açıklamanın ardından slogan marş ve şarkılarla Luzern şehrinde yürüyüş yapıldı. Antifaşistler mücadeleyi büyütme çağrısı ile eylemlerine son verdi. ​