4 Ekim 2024 Cuma

Antep'te 11 siyasetçi tahliye edildi

Antep'te 18'i tutuklu 29 siyasetçinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında 11 kişi tahliye edildi.

Antep'te 14 Temmuz 2020'de yapılan ev baskınlarında tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) il başkanı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), İnsan Hakları Derneği (İHD), 78'ler Derneği, Barış Anneleri Meclisi ve belediye meclis üyelerinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

18'i tutuklu 29 siyasetçinin yargılandığı Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu siyasetçileri ile avukatları katıldı. Davayı HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ile aileler takip etti.

Siyasetçilere, "Ayten Beçet'in cenazesine katıldın mı? HDP Kadın Meclisi'nin Ankara ve Diyarbakır Kadın Konferansına katıldın mı? Diyarbakır'da düzenlenen mitinge katıldın mı?, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi misin?" soruları ve 31 Mart 2019 yerel seçim sürecinde yürütülen siyasi faaliyetler, basın açıklaması ve il binasında yapılan toplantılar soruldu.

Savunma yapan siyasetçiler, sayasi faaliyetlerinin yargılanmayacağını belirtti. Avukatlar da, iddianamenin siyasi ve taraflı olduğunu, siyasetçilerin çalışmalarının hukuki telmele dayanmadığını belirterek, uzun tutukluluk süresinin göz bulundurularak, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Abdullah Acar, Avukat Adnan Erol, Ali Şimşek, Cüneyt Kaya, Ömer Sungur, Sevinç Selçuk, Songül Koçdağ, Recai Yılmaz, Enver Özmen, İbrahim Dağ ve Remziye Kuş'un tahliyesine karar verdi. 

Barış Annesi Remziye Erden, Musa Aydın, Bahri Yarış, Hasan Saran, Mehmet Avşar, Hurşit Besle ve İsa Aslan'ın ise tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 19 Şubat'a erteledi.