22 Eylül 2024 Pazar

Antep ve Mersin'de kadınlardan İstanbul Sözleşmesi eylemi

Antep'te kadınlar Yeşilsu Parkı'nda açıklama yaptı. Mersin'de ise Kushimoto Sokağı'ndan Özgecan Arslan Barış Meydanı'na polisin engellemesine rağmen yürüyüş düzenledi basın açıklaması yaptı

Antep ve Mersin'de kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" dedi.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini protesto etti.

Kadınlar, Kushimoto Sokağı'ndan Özgecan Arslan Barış Meydanı'na polisin engellemesine rağmen "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" pankartıyla yürüyüşe geçti. Kadınların direnişi üzerine barikatı kaldırmak zorunda kalan polislere tepki gösteren kadınlar, "AKP elini bedenimden çek", "Sokakta kazandık sokakta savunacağız" ve "Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük" sloganları attı. Yürüyüş esnasında polis amirinin kadınlara "görüşürüz sizinle" demesi dikkat çekti.

Polisin tüm engellemesine rağmen yürüyen kadınlara, çevredekiler de alkış ve zılgıtlar ile destek verdi. Yaklaşık bir kilometrelik yürüyüşün ardından kadınlar, açıklama yaptı. Çiğdem Serin yaptığı açıklamada polisin engelleme girişimine tepki gösterdi. Farklı tarihlerde erkekler tarafından katledilen kadınlara dikkat çeken Serin, sözleşmenin feshedilme kararını tanımadıklarının altını çizerek, "İstanbul Sözleşmesi bugün uygulansaydı kadınlar yaşıyor olacaktı. Kadın cinayetlerinin katliama dönüştüğü günümüzde İstanbul Sözleşmesi tartışmaya bile açılamaz. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

Eylem, kadınlar meydanda şarkılar eşliğinde çektiği halaylar ile son buldu.

ANTEP
Antep'te kadınlar Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini Yeşilsu Parkı'nda protesto etti. 

"Haklarımızından ve hayatlarımızından vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde kadınlar adına konuşan Serpil Dağdemir, 2020 yılında en az 284 kadının erkekler tarafından katledildiğini ve yeni yılın ocak ayında 22, şubat ayında ise 33 kadının daha katledildiğine dikkat çekti.

İstanbul Sözleşmesi'nin hükümlerinin uygulanmamasından dolayı kadınların katledildiğini söyleyen Dağdemir, "Yaşamlarımız kimsenin keyfiyetine bağlı olamayacak kadar değerlidir. Erkek şiddetine maruz kalmak istemiyoruz! Ölmek istemiyoruz" diyerek, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini kabul etmediklerini belitti.