20 Eylül 2024 Cuma

Antalya'da 'kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat' eylemi

Sokakta yaşayan köpeklerin "uyutma" adı altında katledilmesine bir tepki de Antalya'dan yükseldi. Attalos meydanında yapılan açıklamada, "Aşılat, kısırlaştır yerinde yaşat. Bu yaşamı birlikte yaşıyoruz. Neoliberalizmin yarattığı duyarsız insan türüne dönüşmeyeceğiz. Vahşete sessiz kalmayacağız" dedi. 

Antalya Attalos meydanında, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi'nin örgütlediği yaşam nöbetinin 48. gününde, 5199 sayılı yasanın 13. maddesinde yapılan değişikliğin tepkileri hafifletmek demek olduğu vurgulandı.

"Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat", "Susma haykır, katliama hayır", "Kurtuluş yok tek başına ya tüm türler ya hiçbirimiz" sloganlarının atıldığı eylemde, "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" pankartı açıldı. Basın metnini okuyan Esra Soybir, "Katliam yasasının haftaya Meclise gelmesi bekleniyor. 5199 sayılı yasanın 13. maddesinde değişiklik yaparak tepkileri hafifletip katliama yol vermeyi düşünüyorlarmış. Değişikliğe göre 'sağlıklı' hayvanlara dokunulmayacakmış. Bu katliamı ayrımcılık ve sağlamcılıkla perçinlemektir. Onlara göre sağlıksız olanın yaşam hakkının gasp edilmesi demek" ifadelerini kullandı. 

Yasa taslağına dair AKP'lilerin "mahallenin maskotlarına dokunulmayacak" sözlerine dikkat çeken Soybir, "Hiçbir canlı kimsenin maskotu değildir. Aşılama ve kısırlaştırmaya hız vermek şimdi akıllarına gelmiş. 'Sokaklar hayvanlar için güvenli değil' demişler. Evet değil ama neden? Sokaklar kimse için güvenli değil. O zaman sokakları güvensiz hale getirenleri topla. Hayvan katilleri cezasızlıktan güç alıyor. Şirine'yi vahşice katleden cani yatarı olmayan bir ceza aldı. Aşılat, kısırlaştır yerinde yaşat. Bu yaşamı birlikte yaşıyoruz. Neoliberalizmin yarattığı duyarsız insan türüne dönüşmeyeceğiz. Vahşete sessiz kalmayacağız" dedi.