25 Eylül 2024 Çarşamba

Antakya halkı 100. günde seslendi: Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz

Kadim kent Antakya halkı depremin 100. gününde katledilenler anısına bir kez daha sokağa çıktı. Kendilerini sadece seçim zamanı hatırlayanlara seslenen halk, "Biz kimsenin oy üzerinden hesap yapacağı insanlar değiliz" dedi. Yüz gündür hiçbir sorunlarının çözülmediğini, en temel insani haklardan mahrum bırakıldıklarının altını çizen halk, "Biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Halklarımızın temel insani yaşamsal sorunlarını çözemiyorsanız sizler gidin" ifadeleri kullandı.

AKP-MHP faşist saray iktidarının politikaları yüzünden on binlerce insanın katledildiği, hayatta kalanların ise açlık ve yoksulluğa mahkum edilerek ölüme terk edildiği depremlerin üzerinden 100 gün geçti. Antakya halkı depremin 100. gününde bir kez daha sokağa çıkarak, "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" diye haykırdı.

'MA RIHNA NIHNA HON'
Harbiye'de Arap Alevilerin geleneği olan bahhur ve rihenlerle yürüdü. "Umut ile sevda ile düş ile geleceğimizi yeniden inşa edeceğiz. Ma rıhna nıhna hon" pankartını taşıyan halk sık sık, "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok", "Ma rıhna nıhna hon", "Bu şehri yeniden kuracağız", "Yaşamı yeniden kuracağız", "Depremi unutma unutturma", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarını yükseltti.

'BURADAYIZ'
Halk Harbiye için, Antakya için Armutlu için, Samandağ için, katledilen canlar için, yaşamı yeniden kurmak için "Buradayız" diye haykırdı.

'100 GÜNDÜR TÜM HAKLARDAN YOKSUNUZ'
Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda, "100 gündür çocuklarımız, gençlerimiz eğitim hakkından yoksun. Yüz gündür bebekler, hamileler, engelliler, özel bakıma muhtaç yaşlılarımız sağlıksız, güvensiz bir ortamda yaşam mücadelesi veriyor. Yüz gündür insanlarımız temel sağlık haklarına erişemiyor. Yüz gündür temiz suya erişemiyoruz. Yüz gündür molozlar yaşam alanlarına dökülüyor, doğamız katlediliyor. Yüz gündür enkazların altından canlarımızın cansız bedenleri çıkarılıyor ama hala enkazlar kaldırılmadı. Yüz gündür kamyon terörü artarak devam ediyor. Ve sayamadığımız birçok sorun yüz gündür devam ediyor" denildi.

KATLEDİLENLER BAHHUR VE RİHENLERLE ANILDI
Katledilenler anısına bahhur ve rihenler yere bırakıldı, saygı duruşu yapıldı.

'SORUNLARIMIZI ÇÖZEMİYORSANIZ SİZ GİDİN'
Kadim şehir Antakya'nın görmezden gelinmesine, yok sayılmasına rağmen bu kenti terk etmeyeceğinin altını çizen halk, "Biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Halklarımızın temel insani yaşamsal sorunlarını çözemiyorsanız sizler gidin" ifadeleri kullandı.

'KİMSENİN OY ÜZERİNDEN HESAP YAPACAĞIZ İNSANLAR DEĞİLİZ'
Yerel yönetimlerden hükümete,kendilerini sadece seçimlerde hatırlayan siyasi partilere seslenen halk, "Biz hiç kimsenin oy üzerinden hesap yapacağı insanlar değiliz. Yaşamsal sorunlarımızı çözemiyoruz. Harbiye, Samandağ, Armutlu, Antakya, Defne halkları olarak birlikte dayanışmayı, birlikte mücadeleyi büyüterek çözmesini biliriz" çağrısı yapıldı.

'ANILARI BİZE ZOR SÜREÇTE IŞIK OLSUN'
Depremin ilk anından itibaren dayanışma içinde olanlarla, kendi öz güçleriyle sorunları çözeceklerini kaydeden halk, depremde katledilenleri andı ve ekledi: "Hatıraları, anıları bizlere bu zor süreçte ışık olsun. Yıldızlar yoldaşları olsun."