22 Eylül 2024 Pazar

Ankaralı kadınlar: Kadın düşmanı politikaların kabul etmiyoruz

Ankara Kadın Platformu, "Sokakta kazandık, sokakta savunuyoruz" şiarıyla İstanbul Sözleşmesi için eylem yaptı. Kadın düşmanı politikaların kabul edilmeyeceğini vurgulayan kadınlar, "Siz önce görevinizi yapın" dedi.

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir gece yarısı yayınladığı kararname ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etti.

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz", "12. Cumhurbaşkanı, kadınlar seni istemiyor" ve "Gökkuşağıma dokunma" yazılı dövizler taşıyan kadınlar, "Sokakta kazandık, sokakta savunuyoruz" yazılı pankart açtı. Açıklama süresince polis, yaptığı müdahalelerle eylemi provake etmeye çalıştı.

Eylemde yapılan açıklamada, "Kadınlar sokakları terk etmeyecek, yaşasın kadın dayanışması" denildi. 20 Mart gecesi yayınlanan kararnameyi "Kadınları dövme özgürlüğü, çocuk istismarcılığının önünü açma" olarak değerlendirilen açıklamada, söz yetki ve kararın kadında olduğu belirtildi. Açıklamada "İstanbul Sözleşmesi yalnız kadınlar için değil LGBTİ+'lar ve şiddete maruz kalma tehdidi altında olan herkes için güvencedir" denildi.

'KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARI KABUL ETMİYORUZ'
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Haklarına ve hayatlarına sahip çıkan kadınlar burada. Sözleşmeden çekilenler karşımıza çıkıp tek kelime edemiyor. Suçlarını örtmek için kadına yönelik şiddete sıfır tolerans göstereceğiz diyorlar. Sıfır toleransın ilk haftasında bu ülkede tam 9 kadın katledildi. Neredeyse her gün kadın cinayetleriyle uyanıyoruz. Bu sabah karnındaki bebeğiyle katledilen 17 yaşındaki Sezen Ünlü'nün katledildiği haberini aldık. Yine bu hafta iktidar eliyle hedef haline getirdiğiniz LGBTİ+ların canlı yayında işkenceye uğramasına tanık olduk. Boğaziçi'nde gökkuşağı bayrağı taşıyan üniversitelileri gözaltına aldınız. Sokakları terk edeceğimizi mi sanıyorsunuz?

"Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyorlar. Şiddet dolu evlerden ayrılıyorlar, defalarca şikayet ediyorlar, koruma istiyorlar, kendilerini tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyorlar. Yapılmıyor. Ansızın değil, göz göre göre geliyor cinayetler. Kamu görevlileri görevini yapmıyor. Polis zamanında gelmiyor, kadınları yanlış yönlendiriyor, 'yuvanı yıkma' 'kocandır olur böyle şeyler' gibi tavsiyelerle ölüme gönderiyorlar. Gizli olması gereken sığınak yerlerini ailelere veriyorlar. Bütün bunlar olurken gözünü, kulağını ve vicdanını kapatıp failleri cezasızlıkla ödüllendirenler üstüne bir de İstanbul Sözleşmesinden çekildik diyorlar! 'Gireriz, girdiğimiz gibi de çıkarız' diyen 12. Cumhurbaşkanına kadın düşmanı politikalarını kabul etmediğimizi bir kez daha söyleyelim!

'SİZ ÖNCE GÖREVİNİZİ YAPIN'
"Ankara Sözleşmesi hazırlıyor diyorsunuz. Ankaralı kadınlar olarak bizim sizin palavralarınıza karnımız tok. Siz önce görevinizi yapın. Şüpheli kadın ölümlerini aydınlatın. Ümitcan Uygun'u korumayın, Zeynal Abakarov'u tutuklayın, Rabia Naz için adaleti sağlayın, Şirin Ünal milletvekilliğine devam ederken dosyası jet hızıyla kapatılan Nadira Kadirova'nın ölümünün hesabını verin. Failler içinizdeyken, kadınlara yalan söylemenizi kabul etmiyoruz! Akla, mantığa, hukuk anlayışına sığmayan kadın düşmanı tüm politikaları kabul etmiyoruz! Failleri yargılamak yerine, cezasızlık, hukuksuzluk ve keyfilikle ülkeyi yönetenleri kabul etmiyoruz! Dünyayı yerinden oynatacağız" ifadeleri kullanıldı.