26 Kasım 2024 Salı

Ankara'da KESK'li kadınlar: 8 Mart'ta alanlara

Ankara'da KESK'li kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, taleplerini sıralayarak tüm kadınları alanlara çağırdı.

KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, Eğitim-Sen Ankara 1 No'lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen Ankara 3 No'lu Şube Kadın Sekreteri Melek Asır, kadınların, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, eşit işe eşit ücret ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulanması için mücadelelerine ısrarla ve inatla devam edeceklerini kaydetti.

'TACİZLERİ İFŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Covid-19 salgınının birinci yılında çalışma ve toplumsal hayatta derinleşen eşitsizliklere karşı sosyal politikaları geliştirmek yerine kadınların yaşadıklarını görmezden gelen iktidarın kadınlara güvencesiz ve sendikasız çalışma biçimlerini dayatmaya devam ettiğine dikkat çeken Asır, "Kadın cinayetlerinde cezasızlık kural haline gelmektedir. 'İntihar' denilen son derece şüpheli ölümlerle kadınların yaşamları çalınıyor. Yaşamlarını korumak için özsavunmasını kullanan kadınlar serbest bırakılmak yerine, ağırlaştırılmış cezalarla cezaevlerinde yaşamaya mahkum ediliyor. Biz kadınlar biliyoruz ki eşitlik ve özgürlük talebimiz devletin erkek egemen hukukuna sığmayacak; evde, işyerinde, sokakta cinsiyetçiliği ve tacizleri ifşa etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Kazanılmış haklara dönük yoğun saldırı ve dinselleştirme politikalarıyla kadının toplumsallıktan koparılmak istendiğini vurgulayan Asır, yaşamlarının üzerinde kurulmak istenen denetime karşı kadınların, "Hayatımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" diyerek direndiğini belirtti. 8 Mart'ın sömürüye, ayrımcılığa, baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir mücadele günü olduğunu hatırlatan Asır, "Eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştiği; kapitalizmin, kadın ile kurduğu 'ucuz emek-kutsanmış annelik' ilişkisinin neoliberal politikalarla tüm dünyada yeni kölelik koşullarının dayatıldığı bu dönemde, kadının varoluş mücadelesi çok daha anlamlı bir hale gelmiştir. Hep birlikte sesimizi yükseltmek, demokratik, özgür ve eşit bir dünya kurabilmek, aşağıdaki taleplerimizi haykırmak için mücadelemizi yükseltelim" dedi.

Melek, açıklamanın devamında sendikalı kadınlar olarak taleplerini şöyle sıraladı:

🔹Kadın istihdamının önündeki engellerden olan bakım hizmetleri kadının üstünden alacak özel politikalar uygulanmalıdır.
🔹Salgın döneminde, artan kadın işsizliğini azaltacak istihdam politikaları hızla hayata geçirilmelidir.
🔹Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırmaya son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.
🔹Kadınlar regl döneminde en az iki gün ücretli izinli sayılmalıdır.
🔹Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
🔹Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmelidir.
🔹8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.
🔹İstanbul Sözleşmesi tartışmasına son verilmeli, Sözleşme ve 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalıdır.
🔹Covid-19 aşısı en kısa sürede yaygın ve ücretsiz uygulanmalıdır.