20 Eylül 2024 Cuma

Ankara'da '2 Temmuz' açıklaması

Sivas katliamının yıldönümüne ilişkin yapılan açıklamada, davada verilen kararın devletin Alevilere yönelik bakış açısının göstergesi olduğu belirtildi. Açıklamada, 2 Temmuz'da yapılacak eylem ve etkinliklere katılma ve dayanışma çağrısı yapıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 2 Temmuz Sivas katliamı yıldönümü öncesinde Ankara  Mülkiyeliler Birliği'nde basın açıklaması yaptı. Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri, Alevi kurumlarının temsilcileri, katliam davasının avukatlarıyla demokratik kitle örgütleri katıldı. Açıklama öncesi Sivas katliamında yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

'ÜLKEYİ İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR KAOSA SÜRÜKLEMEKTEDİR'
Basın metnini PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe okudu. 33 kişinin katledildiği Sivas katliamının üzerinden 31 yıl geçtiğini belirten Erçe, davanın 30. yılında zamanaşamına uğradığını belirtti. Erçe, "Madımak Katliamı bir Alevi katliamıdır ve başta ailelerimiz olmak üzere Pir Sultan Abdal örgütlülüğümüz ve tüm Aleviler olarak bu mahkeme kararını tanımıyoruz. Herkes bilmelidir ki Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş zamansız suçlardan biridir ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz" dedi. Sivas katliamıyla yüzleşilmesi gerektiğini vurgulayan Erçe, "Gericilikten ve ırkçılıktan beslenenler halkımızı kutuplaştırmaya, ayrımcı politikalarla toplumu bölmeye, haksız ve hukuksuz uygulamalarıyla da ülkeyi içinden çıkılması güç bir kaosa sürüklemektedir" ifadelerini kullandı. 

'DESTEK VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Katliamın yıldönümüne ilişkin yapılacak etkinliklere çağıran Erçe, şöyle devam etti: "Yaşadığımız onlarca sorun, derin yoksulluk, derin kriz, buna bağlı olarak gelişen umutsuzluk, çaresizlik, işsizlik, açlık, intiharlar ne kadar olumsuzluk var ise hepsinin ana nedeni olan tekçi, katliamcı, Türk, İslam ve Erkek egemen sistem ve bu sistemin yürütücüsü siyasal iktidardır. Artarak devam eden kadın cinayetleri bu iktidar anlayışının eseridir. Bu iktidara ve maruz kaldığımız antidemokratik uygulamalara karşı birleşmek zorundayız. Faşist ve şeriatçı bir abluka altında yaşamak istemiyor isek laik ve demokratik bir Cumhuriyet için ortak mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin en büyük buluşma noktalarından biri 2 Temmuzdur. 2 Temmuz'da yine var gücümüz ile Sivas Madımak Oteli önünde olacağız. Ayrıca, Ankara Tandoğan Meydanı başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında alanlara çıkacağız. Hem, turnaların kanadında göğe yükselen 33 canımızı anacağız, hem de bu tekçi, ırkçı, inkarcı iktidara karşı taleplerimizi haykıracağız. Halkımızı, emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan bütün kurumları çağrımıza destek vermeye ve alanlarda kol kola mücadele etmeye çağırıyoruz."

AV. SARIHAN: BU OLAY İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇTUR
açıklamanın ardından söz alan avukat Şenal Sarıhan da "Bu olay insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Sanıklar bu cezaları çekmediler. İtirazlarımıza rağmen zamanaşımı kararı verdiler. Devletin dini olacaksa bu adalet olmalı. Davada verilen mücadeleyi çok değerli buluyorum" ifadelerini kullandı.

METİN: DAVADA VERİLEN KARAR DEVLETİN NASIL BAKTIĞINI GÖSTERİR
Katliamda yaşamını yitiren Handan Metin'in ablası Şehriban Metin de "Davada verilen karar; devletin Alevilere, bizlere, demokrasiye nasıl baktığını gösterir. Sivas katliamı aydınlatıldığı zaman Anadolu yaşanılacak bir yer olacak. Sivas'ta kaybettiğimiz bütün canları özlem ile anıyorum" dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş ise "Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı çok sert bir şekilde üzerimize geliyor. Yüzyılın belki bin yılın en büyük katliamlarından biridir. Kendisine insanım diyen herkes lütfen hem Sivas'taki hem Ankara'daki anmalara destek olsunlar" çağrısı yaptı.