21 Eylül 2024 Cumartesi

Alp Altınörs: Bu programın özü şirketlerin kurtarılmasıdır

Abstrakt Dergisi editörü Alp Altınörs, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı"nı değerlendirdi. Altınörs, programın özünün şirketlerin kurtarılması ve ücretlerin değerinin düşürülmesi olduğunu belirtti, "Halkın bu programda bulacağı bir şey yok" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak İstanbul Kongre Merkezi'nde "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı"nı açıkladı.
 
Eylül ayı enflasyonunun TÜİK tarafından 6,3 olarak tespit edildiği, Yeni Ekonomik Program'da 2018 enflasyon hedefinin yüzde 7'den yüzde 20,8'e çıkarıldığı bir dönemde Albayrak "Kurdaki oynaklık yavaş yavaş geride kalıyor. Kur farkının fiyatlarda yarattığı etkiyi azaltacağız" açıklamasını yaptı.
 
Albayrak, son bir ay içerisinde iki kez zam yapılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarını ise görmezden gelerek kalan son iki ay için zam yapılmayacağını söyledi.
 
ALTINÖRS: TATMİN EDİCİ BİR MÜCADELE PROGRAMI GÖRMEDİM
 
Albayrak'ın açıkladığı programı ETHA'ya değerlendiren Abstrakt Dergisi editörü Alp Altınörs, "Açıkçası tatmin edici bir mücadele planı göremedim. Şirketlerin inisiyatifine bırakılan fiyat indirimleri var. Vatandaş daha düşük fiyatlı yerlerden alışveriş yapmaya teşvik ediliyor. Ama sonuçta bu enflasyona yol açan temel etken nelerdir? Buna dair söylenen bir şey yok" dedi.
 
"Hala Damat Berat bu krizi suni bir kriz olarak tanımlamaya devam ediyor" diye konuşan Altınörs, şunları söyledi: "Spekülatif bir saldırı olarak tanımlamaya devam ediyor. Aslında enflasyona yol açan Türk Lirasının değerindeki erimedir. Türk Lirasında bir yılda yüzde 70'e yakın erime var. Bütün dünya paraları karşısına Türk Lirası değer kaybetmiş durumda. Tabi enflasyon da bunun kaçınılmaz sonucu. Paranın değeri düştüğü zaman fiyatlar yükselir. Yani aynı değeri elde edebilmek için fiyat artışları gelişir. Dolayısıyla burada devletin bir takım fiyat indirimlerini teşvik etmesi bu sorunu çözmez."
 
Altınörs fiyat indirimi yapılacağına dair değerlendirmeye ilişkin ise "Yüzde 10 fiyat indiriminin yapılacağı söyleniyor. Ancak belli başlı mağazalarının 50 ürününde fiyat indirimi yapılcak. Bu sabah süpermarket karşılaştığım bir baba çocuğuna aldığı beze bir haftada yaklaşık yüzde 100 zam geldiğini söyledi. Yüzde yüz zam gelen bir ürünün fiyatını yüzde 10 düşürseniz yine sorun çözülmüş olmuyor" dedi.
 
"Hayat pahalılığı yıkıcı bir sorun haline geldi" diyen Alp Altınörs, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'na ilişkin "Bu program daha çok iktidar çevresinde bir mobilizasyon yaratma amacı taşıyor. Daha çok bir siyasi program" dedi.
 
"Alo İhbar" hattını da değerlendiren Altınörs, "Eğer bir vurgun varsa da bunu yapan esnaftan ziyade büyük toptancılar, kapitalist tüccarlardır. Bunlarla ilgili bir yaptırıma gidilmelidir. İktidar vatandaş ile esnafı karşı karşıya getirerek bir manipülasyon yaratıyor. Dolayısıyla enflasyonla mücadele konusunda zaten damat Berat Albayrak'ın herhangi bir inandırıcılığı yok. 'Yeni ekonomi programı' diye açıkladığı programın henüz mürekkebi kurumadan enflasyon hedefleri boşa çıktı" diye konuştu.
 
Hükümetin programının "şirketleri kurtarmanın adımları" olduğunun altını çizen Alp Altınörs, "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı" ile işçi ve emekçilerin değil sermayenin çıkarlarının güvence altına alınacağını belirtti.
 
Abstrak dergi editörü Alp Altınörs, "Asgari ücret belirleme komisyonu, zamanı geldiğinde, 'Ücretlere zam yaparsak enflasyon artar' gerekçesiyle asgari ücrette de fazla bir artışa gitmeyecek. Esas burada değeri düşürülen işçi ücretleridir.  Ürünlerin fiyatında hayat pahalılığını hafifleten bir ucuzlama beklemiyorum. Ucuzlatılan işçinin iş gücüdür" dedi.
 
'KRİZİ FIRSATA ÇEVİRME KONUSUNDA MUTABAKAT HALİNDELER'
 
Albayrak'ın düzenlediği açıklamaya Türkiye Bankalar Birliği, TÜSİAD, MÜSİAD gibi çok geniş bir sermane grubu ve örgütünün katıldığını hatırlatan Altınörs, "Bu da gösterdi ki, krizi fırsata çevirme konusunda mutabakat halindeler" dedi.