22 Eylül 2024 Pazar

Almanya'da 'Müslüm Elma'ya özgürlük' eylemleri

Almanya'da tutuklu bulunan Müslüm Elma'nın özgürlüğü talebiyle bir çok kentte eylemler yapıldı.

"Müslüm Elma'ya Özgürlük Komitesi"nin çağrısıyla Avrupa'nın bir çok kentinde eylemler düzenlendi.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'da devrimci tutsak Müslüm Elma'ya özgürlük talebiyle Kotbuseer Tor Celalettin Kesim meydanında eylem yapıldı.

Berlin'de Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) tarafından organize edilen eyleme Berlin Özgür Kürdistanlılar Toplumu Merkezi (NCKA), Alman Marxsist Parti (MLPD), Alman Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut, Azadi Kurumundan Elmar Nabi Kimran ve Müslüm Elma'nın avukatı Dr. V. D. Ehrens destek verdi.

Eylemde yapılan açıklamada, Müslüm Elma'nın faşist 12 cuntası döneminde Diyarbakır zindanında ağır işkencelere maruz kalarak toplam 22 yıl tutsak edildiği ve son yıllarda da Almanya'da hukuksuz bir şekilde içeride tutulduğu kaydedildi.

ATİK adına İbrahim Yılmaz, "Almanya'da faşist Türk devletiyle varılan kirli ilişki ve anlaşmalar neticesinde Kürdistan ve Türkiyeli devrimcilere hiçbir hukukta olmayan uygulamalarla keyfi bir şekilde içerde tutulmaktadır" dedi.

Yılmaz, "129 a ve b şeklinde uygulanan, tamamen PKK ve Türkiyeli devrimcileri hedefleyen uygulamanın hukuki hiç bir dayanağı yoktur. Burada hiçbir eylemi ve Almanya yasalarına muhalefeti olmamış insanlar Türkiye ve Kürdistan'daki devrimci kimliklerinden dolayı ve de faşist Türk devletinin isteği doğrultusunda yıllarca içerde tutulabilmektedir" diye ekledi.

İbrahim Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: "Rojava ve Suriye'de halklara uygulanan soykırımların yaşandığı bir dönemde, devrimle sonuna kadar dayanışmada olduğumuz bir dönemde Müslüm Elma ve tüm devrimci tutsaklar onurumuzdur diyerek sahip çıkmaya çağırıyoruz."

DUİSBURG
Almanya'nın Duisburg kentinde "Müslüm Elma'ya Özgürlük Komitesi"nin çağrısıyla eylem yapıldı. Eylemde yapılan açıklamada Elma'nın üç yıldır 129b maddesinden tutuklu olduğu ve 190 gündür yargılandığına dikkat çekildi. Davanın ne zaman sonuçlanacağının da belirsiz olduğunun da belirten komite, Elma'nın özgürlüğü için Avrupa çapında bir kampanya başlattıklarını duyurdu.

Açıklamada, "Müslüm Elma‘nın hukuksal dayanak ve gerekçeler bakımından olduğu kadar, sağlık şartları nedeniyle de daha fazla hapiste-esir tutulma durumunda değildir. Yargılanması haksız ve gayri hukuki olmakla birlikte, sağlık şartları dikkate alındığında yaşadığı tutukluluk gayri insanidir, işkencedir" denildi. Açıklamada, Almanya ile Türk devleti arasındaki suç ortaklığına tepki gösterildi.

Eylem boyunca "Müslüm Elma'ya özgürlük" ve "Tüm siyasi tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.

ULM
"Müslüm Elma'ya Özgürlük Komitesi"nin çağrısıyla Almanya'nın Ulm kentinde yapılan eylem Ulm çarşı merkezinde yapıldı. AGİF, ADHK, KON-MED, SYKP ve MLPD gibi kurumların destek verdiği eylemde yapılan konuşmalarda Elma'nın kısa biografisi ve mücadele yaşamı anlatılırken "Müslüm Elma'ya özgürlük", "Politik tutsaklara özgürlük ve "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları da atıldı.

Grup Haykırış'ın Müslüm Elma için yaptığı "Tutsak Partizan" marşı çalındı. MLPD adına dayanışma konuşması yapıldıktan sonra, etkinlik Çav Bella şarkısıyla son buldu.