21 Eylül 2024 Cumartesi

Alibeyköy'de 'Ekonomik kriz' paneli düzenlendi

ESP Alibeyköy'de HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı ve ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi'nin katılımıyla "Ekonomik kriz" konulu panel düzenledi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Alibeyköy'de HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı ve ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi'nin katılımıyla "Ekonomik kriz" konulu panel düzenledi.
 
HDP ve SYKP'nin katıldığı etkinlik Zap'ta ölümsüzleşen Şevin Söğüt ile Dersim'de ölümsüzleşen İrfan Gerçek anısına saygı duruşu ile başladı.
 
EKONOMİK KRİZ VE İŞÇİ SINIFI
 
Panelde "Ekonomik kriz ve işçi sınıfı" başlıklı sunumu Kanber Saygılı yaptı. Saygılı, "Aramızda kriz yok diyen var mı? Yok. O zaman burada yapacağımız tartışma krizin olup olmadığı üzerine değil, bu krizi nasıl aşacağımıza dair olmalı" dedi.
 
Yaşanan krizin döviz kriziyle başladığını ve borç kriziyle devam ettiğinin altını çizen Saygılı, krizin yaşamın her alanına sirayet edeceğini söyledi. Saygılı, gün geçtikçe işçi kıyımları ile karşılaşılacağını belirtti. Enflasyonun şu an yüzde 18 civarında olduğunu hatırlatan Saygılı, "Ancak DİSK'in araştırmasına göre bu enflasyon yakında yüzde 25-30'a çıkacak. Yani daha da fakirleşeceğiz" diye belirtti.
 
Şu an yaşanan krizin 2008'de yaşanan krize benzemediğini ifade eden Saygılı, "Birkaç yama yaparak atlatamazlar. Çünkü şuan da tüm dünyada kriz var. Türkiye mali bir sömürge olduğundan onun durumu daha zor. AKP/Saray iktidarı bugüne kadar elinde var olan tüm parayı üretime değil betona yatırdı" diye konuştu.
 
3. havalimanı işçilerinin kötü çalışma ve yaşam koşullarına karşı isyanına dikkat çeken Saygılı, tüm inşaat işçilerin aynı sorunu yaşadığının altını çizdi. Saygılı, yaşanan ekonomik krizin inşaat sektöründeki yüz binlerce kişinin işsizler ordusuna katılması anlamına geldiğini söyledi.
 
EKONOMİK KRİZ VE KADIN
 
ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi ise "Ekonomik kriz ve kadın" başlığında sunum yaptı. 3. havalimanı, flormar ve Cargill'de direnen işçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Çelebi, "Kapitalizmin aşırı kar hırsı, her zaman ekonomik krizi getirir. Emekçinin yoksullaşması, sermayedarların gittikçe zenginleşmesini getirir. Dün gördünüz, bir baba çocuğuna kıyafet alamadığı için intihar ediyor. Ekonomik kriz gün geçtikçe emekçi halkımızın canını yakmaya devam edecek. Ayşe teyze bıraksın ekonomik gündemi demişti bir banka sahibi. Asıl en çok Ayşe teyzeyi ilgilendiriyor bu kriz. Ekmeğinin sofrada küçüldüğünü gördükçe daha çok ilgilendiriyor" diye konuştu.
 
Bu krizden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu söyleyen Çelebi, "Bir fabrika da işçi çıkarmak gerektiğinde ilk işten atılanlar kadınlardır. Yine ekonomik kriz dönemlerinde kadınlar istihdam alanına yönlendirilir. Bunlar da güvencesiz sendikasız sigortasız çalışma alanlarıdır" diye belirtti.
 
Son verilere bakıldığında en çok işsizliğin kadınlarda olduğuna dikkat çeken Çelebi, "Yine ekonomik kriz dönemlerinde, erkek egemen devlet şiddetinin ve toplumsal erkek egemen şiddetin arttığını görüyoruz. Erkek maaşını alamayıp eve döndüğünde bu ekonomik krizi kadına uygulanan şiddet ile görüyoruz. Bu da ekonomik krizin bir sonucudur" diye vurguladı. Çelebi, "Mesela eğitimde bile ekonomik kriz artınca okuldan ilk alınanlar kız çocuklarıdır. Bu aynı zamanda erken evliliği de beraberinde getirir. Yani ekonomik krizden en çok etkilenenler kadınlar olur. Fakat aynı zamanda isyanları en yüksek olanlarda kadınlardır" dedi.
 
"Ekonomik kriz karşısında çözümsüz müyüz?" diye soran Çelebi, şöyle konuştu: "Elbette değiliz. Bu krize karşı kadınlar güçlü bir mücadele hattı yürütmek zorunda. Kapitalist erkek egemen sistem bize çözümsüzlüğü dayatıyor. Kadınlar oturduğu apartmanda sokakta çalıştığı işyerinde örgütlenmelidir."
 
EKONOMİK KRİZ VE SAVAŞ
 
Son sözü alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni "Ekonomik kriz ve savaş" başlıklı sunum yaptı. Tutuklanan 3. havalimanı işçilerini selamlayarak konuşmasına başlayan Çepni, "Bu kriz ne tek başına demokrasi eksikliğinden ne de tek başına AKP iktidarının yürüttüğü ekonomik planların hatasından kaynaklanıyor. Uluslararası emperyalist devletlerin de etkisi vardır. Çünkü Türkiye açık bir şekilde mali bir sömürgedir.
 
Burada sadece AKP iktidarını tartışmadıklarını, aynı zamanda sosyalizm mücadelesi yürüttüklerini ifade eden Çepni, "AKP'nin yapmak istediği temel şey Ortadoğu'da bir hegemonya alanı kurmak. Bu yüzden savaşa ve militarizme para harcayarak savaş konseptini geliştirmeye çalışıyor. Hepimiz biliyoruz ki 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı'nda da dunyada en çok büyüyen sanayi savaş sanayisiydi. Aynı şekilde bu 16 yıllık AKP iktidarında en çok büyüyen sektör savaş sanayisiydi" dedi.
 
AKP'nin şu an yönetememe krizi yaşadığını belirten Çepni, "Bu yüzden de saldırı konseptini geliştirmekle uğraşıyor. Bizim yürütmemiz gereken mücadele sadece ekonomik krize dair değil aynı zamanda faşizme karşı birleşik bir antifaşist mücadele olmalıdır" diye konuştu.
 
Panel sunumların ardından soru-cevap bölümüyle devam etti.