23 Eylül 2024 Pazartesi

Aliağa'da tepki: Para getiriyor diye doğamız, işçimiz tehlikeye atılıyor

Yüz ton asbest ve tehlikeli atık madde barındıran Raymand Croze gemisine ilişkin açıklama yapan Aliağa Emek ve Demokrais Platformu, bu gemilerin hem çevreyi hem de halkın sağlığığını tehdit ettiğinin altını çizerken, sökümün eğitimsiz işçilere yaptırıldığına dikkat çekti. Eylemde, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerinde sökülmek için asbestli ve tehlikeli atıklar barındıran Raymand Croze gemisine ilişkin Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu açıklama yaptı. "Aliağa dünyanın çöplüğü değildir" pankartı açılan açıklamada "Zehirli gemiye dur de", "Aliağa'da asbest ve tehlikeli atık istemiyoruz" dövizleri taşındı. Açıklamada "Susma haykır, temiz çevre haktır", "Dünyanın çöplüğü olmayacağız" ve "Ölüm solumak istemiyoruz" sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Eşbaşkanlarının yanı sıra çevre ilçelerden ekolojistler ve çok sayıda kişi katıldı.

'HALK VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT'
Söz alan Sebahattin Yeşiltepe, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'ne yeni bir “ölüm gemisi" geldiğini aktardı. Fransız Orange adlı şirkete ait, ömrünü tamamlamış  Raynond Croze adlı geminin bugün Aliağa'ya ulaştığını söyleyen Yeşiltepe, "Anadolu Gemi Söküm Tesisi'ne getirileceği iddia edilen gemi, 120 metre uzunluğunda ve 8 güverteden oluşan bir telekomünikasyon gemisi. Raymond  Croze gemisi, İstanbul Boğazı'nın altından geçen internet kablolarının bakım ve onarım çalışmalarını da yapmış. Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği bilgisi yer alıyor. Uzmanlar, gemi söküm işlemlerinde yalnızca asbest değil birçok tehlikeli kimyasal madde bulunduğunu ifade ediyorlar. Aliağa'da birçok zararlı madde içeren pek çok geminin söküldüğünü ve bu durumun halk, çevre ve işçi sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu hep söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Gemi sökümü tehlikesiz ve gelir getiren bir işlem olsaydı Avrupa ülkeleri bu işlemi kendi ülkelerinde yaparlardı. Sırf bir endüstri yaratıyor ve para getiriyor diye ülkemizin sanını, doğayı, işçimizi tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yoktur. Türkiye, Avrupa'nın ve dünyanın çöplüğü değildir" dedi.

'SÖKÜM EĞİTİMSİZ İŞÇİLERE YAPTIRILIYOR'
Gemi Söküm Platformu tarafından  hazırlanan raporda söz konusu tesislerle ilgili asbest miktarlarının yanlış beyan edildiği ve asbest sökümünde eğitimsiz işçilere yaptırıldığının ortaya çıktığını kaydeden Yeşiltepe, "Geçtiğimiz yıl Brezilya donanmasına ait ölüm gemisi Sao Paulo'ya karşı verilen mücadele sonucunda geminin geri döndürülmesini nasıl sağladıysak bugün de aynı mücadele ruhuyla Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'ndeki çevreyi,halkımızı, işçimizi zehirleyen söküm teknikleri yerine kapalı havuzlarda, eğitim almış işçilerle gemi sökümünün gerçekleşmesi konusunda kamuoyunu harekete geçirme, işveren üzerinde baskı oluşturma çalışmalarına devam edeceğiz. Sizleri; kendinizi, çocuklarınızı, torunlarınızı ve Aliağa'mızı korumanız için bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.