30 Eylül 2024 Pazartesi

Aleviler'den devlete: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

59. Ulusal 33. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri, Hacıbektaş'tan yalınayak ve başı açık yürüyüşle başlatan Aleviler, bir kez daha taleplerini yineledi. "Devletin Alevisi" olmayacaklarının altını çizen Aleviler, "Alevilik vardır, Alevilik haktır" dedi. 

Aleviler, 59. Ulusal 33. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Hacıbektaş'a üç koldan yürüyüş yaptı. Yürüyüşler Kayseri girişinden, Mucur girişinden ve otogar girişinden başlatıldı.

YALINAYAK YÜRÜDÜLER
Alevi kurumları yöneticileri, üyeleri ve Alevilerin "Dergahlarımızı istiyoruz" sloganıyla yalınayak, başı açık şekilde yaptıkları yürüyüş, Hacı Bektaş Veli Dergahı önünde sonlandırıldı.

Yürüyüş boyunca "Dergahlarımızı istiyoruz" pankartları açılırken, yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, HDP Alevi Masası, HDP MYK üyeleri ve milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi çok sayıda milletvekili de katıldı.

Yürüyüş boyunca sık sık, "Direne direne kazanacağız", "Devletin Alevisi olmayacağız", "Aleviyiz haklıyız kazanacağız", "AKP elini inancımızdan çek" sloganları atıldı.

MAT: ALEVİLERİN BAŞINA YÜZ YILDA HER ŞEY GELDİ
Hacı Bektaş Veli Dergahı önünde yürüyüş sonlanırken burada açıklama yapıldı. Alevi kurumları adına basın metnini Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eş Genel Başkanı Hüseyin Mat yaptı. "Dergahlarımızı istiyoruz" talebini yinelediklerini ancak devletin ısrarla vermediğini söyleyen Mat, "Alevilerin başına 100 yılda her şey geldi. Yaşadığımız acıları tekrar yaşamak istemiyoruz" dedi.

İktidarın Osmanlı oyunu oynadığını söyleyen Mat, "Ülkemizi yönetenler tabi ki cemevlerinize gelebilir ama orayı mescit haline getiremez. Bunu kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanı bizi kendine benzetmeye çalışıyor. Bunu asla başaramayacaklar. Aleviler 35 yıldır aynı talepleri dile getiriyor. Buna duyarsız kalmak vicdansızlıktır. Alevi kurumlarını muhatap almıyorlar çünkü gerçekten sorunlarımızı çözmek istemiyor. İşi bulandırmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı samimiyse buraya gelseydi niye alternatif etkinliklere katıldı. Aleviler eşit yurttaşlık istiyor. Bu temelde diğer taleplerimizi dile getiriyoruz. Eğer samimiyseniz Alevilerin taleplerini anayasal güvence altına alın biz de sizi ayakta alkışlayalım. Altını çiziyoruz tekrar. Biz sizden kimliğimizi istiyoruz bizi tanıyın istiyoruz. Para, pul, çimento, kum istemiyoruz. Bizim için her yer cem yeridir. Bize cemevi yapmayın. Eşitliği sağlayın. Biz çok inatçı bir toplumumuz. Her katliamdan sonra ayağa kalktık. Bu politikalarla Alevileri teslim alamazsınız. Avrupa'da Aleviler haklarını aldı da burada neden almıyor" ifadelerini kullandı.

'YETİNMEYECEĞİZ, ALEVİLİK VARDIR, HAKTIR'
Alevilere yönelik saldırıların sorumlusunun devlet olduğunun altını çizen Mat, şöyle devam etti: "Son kez sesleniyoruz. Biz bu ülkede haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Sadece Aleviler için değil tüm insanlık için mücadele ediyoruz. Demokratik laik bir cumhuriyet inşa edilene kadar mücadelemiz sürecektir. Devlet bize dedi ki size verdiklerimizle yetinin. Hayır yetinmeyeceğiz. Alevilik vardır Alevilik haktır."

SANCAR: İNSANLARI NEFESSİZ BIRAKAN BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ
Açıklamanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar söz aldı. Ülkenin en temel sorununun halklar arasındaki eşitlik olduğunu söyleyen Sancar, "Hünkar'a ve buradaki bütün diğer müritlerine onların huzurunda, sizlerin karşısında söz veriyoruz. Bu ülkede insanları nefessiz bırakan bu düzeni değiştireceğiz. Bu ülkede inançlar arasına ayrımcılık sokan, eşitsizliği her alana yaygınlaştıran, ırkçılığın zeminini sonuna kadar besleyen iktidarı hep birlikte değiştireceğiz. Değiştirelim ki bu ülke nefes alsın. Her inançtan insan inancını özgürce yaşasın, bütün inançlar eşit olsun. Hünkar'ın tabirini kullanıyorum; ‘Her milletten insan kendi gibi yaşasın, özgür olsun'. Yine Hünkar'ın bu sözü bize ilham veriyor. ‘Her ne arar isen kendinde ara'. Biz onun bu sözünü şöyle anlıyoruz: Özgür olman için kendin olman lazım ama kendin olabilmen için de özgür olman lazım" dedi. 

'ADALETSİZ DÜZENİ DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM'
Eşit halk mücadelesini birlikte yürüterek provokasyonları boşa çıkaracaklarının altını çizen Sancar, şöyle devam etti: "Bu zalim iktidarı, bu adaletsiz düzeni değiştirmemiz lazım. Bunun için de çağrımız açıktır: Gelin canlar bir olalım."

Açıklamanın ardından dergah ziyareti yapıldı. Aleviler, 18.00'de Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda cem yapacak.