30 Eylül 2024 Pazartesi

Aleviler Tuzluçayır meydanından seslendi: Saldırıdan iktidar sorumlu

Ankara Tuzluçayır'da cemevleri ve Alevi kurumlarına yönelik saldırı Tuzluçayır Meydanı'nda protesto edildi. Yüzlerce kişi, saldırıdan iktidarın sorumlu olduğunu haykırdı, cemevlerinin statüsünün tanınmasını istedi.

Alevi örgütleri ve cemevlerine yönelik saldırılara karşı yüzlerce kişi Ankara Tuzluçayır Meydanı'nda bir araya geldi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF ), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından gerçekleştirilen ortak eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tulay Hatimoğulları, Murat Çepni, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Levent Gök ve Ali Haydar Hakverdi'nin yanı sıra çok sayıda devrimci örgüt de katıldı.
 
"Faşizme karşı omuz omuza", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Halka değil katillere barikat" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Asimilasyon ve katliam tehditlerine boyun eğmeyeceğiz", "Devletin Alevisi olmayacağız" dövizleri taşındı.

Tuzluçayır'da yapılan açıklamada yolun kapanmasına engel olmaya çalışan polis, kitlenin kararlı duruşu karşısında geri adım attı.
 
Ortak açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan okudu. Baskıya ve zulme boyun eğmeyeceklerini söyleyen Aslan, demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Aslan, "Ülkemizi kana bulamak için, tetikçileri ve güdümlü katilleri kullanan derin devlet güçlerini, Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, 10 Ekim'den ve Suruç'tan ve onlarca benzer katliamdan biliyoruz" dedi.

Alevilerin  tarih boyunca hiçbir halkın onurunu incitecek kalkışmada bulunmadığına değinen Aslan, "Dün bu ülkenin başkentinde 4 ayrı yerde Alevilerin ibadethanelerine ve mekanlarına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının tüm yönleriyle açığa çıkarılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'HÜKÜMETİ AÇIKTAN UYARIYOR VE GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'
İktidarı uyaran Aslan, "Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız" diyerek, halka kurumlarına ve cemevlerine sahip çıkma çağrısında bulundu.

'KARA BULUTLARI DAĞITACAĞIZ'
Eylemde saldırıya uğrayan Şah-ı Merdan Cemevi'nin Dedesi Kazım Erbektaş da konuştu. Erbektaş, "Ne yaparlarsa yapsınlar amaçlarına ulaşamayacaklar. Biz el ele vererek, birlik olarak üzerimizde dönen kara bulutları dağıtacağız. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun" dedi.