6 Ekim 2024 Pazar

Alcan: Uğur Suruç için adalet mücadelesi verdiği için tutuklandı

ESP PM üyesi ve Suruç yaralısı Uğur Ok 7 aylık tutukluluğun ardından 3. kez hakim karşısına çıkacak. 25 Mayıs Salı günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesinde ETHA'ya konuşan avukatı İlknur Alcan, Ok'un bir itirafçının gerçek dışı beyanlarına dayanılarak tutuklandığını söyledi. Alcan, "Suruç için verdiği adalet mücadelesi nedeniyle Uğur'a yönelim söz konusu. Bu dosya hukuki değil tamamen siyasi yönelimlerle hazırlanmış" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) PM üyesi ve Suruç yaralısı Uğur Ok, yaklaşık 7 aydır tutuklu. Suruç katliamının failleri, emri verenler ve katliamı siyaseten örgütleyenlere ilişkin soruşturma ve yargılama süreçleri yapılmazken, Suruç yaralıları ve tanıkları gözaltına alınıyor, yargılanıyor, tutuklanıyor. Çünkü Suruç için yürütülen adalet mücadelesi, aynı Ankara Gar katliamı davasında olduğu gibi, IŞİD ile nasıl bir ilişki içerisinde olunduğunu gösteren somut pek çok veri sunuyor.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) katliamın yaşandığı 20 Temmuz 2015'ten bu yana yürüttüğü, "Suruç için adalet herkes için adalet" kampanyalarının aktif bir bileşeni olan Uğur Ok, 7 aydır tutuklu. Sadece tutuklu değil aslında sağlık sorunları görmezden gelinerek pandemi koşullarında hapishanede tutularak hayati sorunlarla karşılaşmasına neden olacak bir süreç işletiliyor.

Tutuklanması ise Ender Yalçın adındaki bir itirafçının yalan beyanları üzerine kurulu. Ender Yalçın 300 kişi hakkında ifade veren, daha doğrusu polisin, istihbaratçıların söylediklerini tekrarlayan, itiraf adı altında yalan beyanlarla sosyalistleri hedef haline getiren biri.

İtirafçının kurgusal itiraflarına pek çok mahkeme itibar etmezken, Suruç için adalet mücadelesi yürüten, ESP PM üyesi Uğur Ok'un yargılamasının sürdüğü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluğun sürdürülmesine gerekçe yapıyor.

7 aylık süre içerisinde 2 duruşma görüldü, 3. duruşma 25 Mayıs Salı günü Çağlayan adliyesinde görülecek.

İTİRAFÇI BEYANLARIYLA TUTUKLANDI
ETHA'ya konuşan Uğur Ok'un avukatı İlknur Alcan, davanın bir itirafçı tanığın beyanları üzerine başladığını hatırlatarak, bu kişinin 300 kişi hakkında ifade verdiği bilgisini paylaştı. Birçok kişinin gözaltına alınmadığını, yargılandıkları eski dosyalara beyanların eklendiğini, fakat bazı kişilerin gözaltına alınarak tutuklandığını söyleyen Alcan, Uğur'un da bu beyanlar nedeniyle tutuklandığını belirtti.

İtirafçının beyanları nedeniyle 30'a yakın kişi tutuklanırken, büyük bir kısmı serbest bırakıldı. Halen Uğur ile birlikte 4 kişi tutuklu bulunuyor.

SORUŞTURMA HUKUKSUZLUKLAR ÜZERİNE KURULU
Soruşturmanın başlama sürecinin de hukuksuz olduğuna işaret eden Alcan, "Soruşturmanın mükerrer olduğunu söylememize rağmen Uğur gözaltına alınıp tutuklandı. Daha sonra dosyası 2014'ten beri yargılandığı dosyası ile birleştirildi. 2014'ten beri yargılandığı dosyada benzer iddialar var ancak bu dosyadan tutuklanmamıştı" dedi.

TUTUKLAMANIN GERÇEK NEDENİ SURUÇ İÇİN ADALET MÜCADELESİ
Uğur Ok'un bugüne kadar görülen iki duruşmada tahliye edilmemesinin hukuki değil siyasi gerekçelere dayandığını vurgulayan Alcan şunları söyledi: "Dosyadaki delilerden bizim anladığımız Suruç için verdiği adalet mücadelesi nedeniyle Uğur'a karşı bir yönelim söz konusu. Uğur'un 7 aya yakın bir süredir tutuklu kalması dosyanın hukuki bir dosya değil tamamen siyasi yönelimlerle hazırlanmış bir dosya olduğu gerçeğini yansıtıyor."

İtirafçının beyanlarının ardından serbest bırakıldığını hatırlatan Alcan, "Aslında hiçbir şey yapmadığınız halde tutuklanabiliyorsunuz, ama itirafçı olursanız bakın tahliye olabiliyorsunuz dosyası bu" diye konuştu.

İtirafçının gerçek dışı beyanlarının çelişkilerini daha önceki duruşmalarda mahkemeye sunduklarını söyleyen Alcan, itirafçının beyanlarını dikkate almayan mahkemelere ilişkin belgeleri de 25 Mayıs günü görülecek duruşmada sunacaklarını aktardı. Alcan, "Çünkü birçok mahkeme itirafçı beyanlarını dikkate almadı, yargılama başlatmadı ya da tutuklama vermedi, tutuklananları da serbest bıraktı" dedi.

SAĞLIK SORUNLARI ARTTI
23 Mayıs pazar günü Uğur'u tutuklu bulunduğu Silivri Hapishanesi'nde ziyaret ettiklerini söyleyen Alcan, yaşadığı sağlık sorunlarına değindi. Suruç katliamında yaralanan ve akciğerinde ciddi hasar oluşan Ok'un pandemi koşullarında dışarıda bile ciddi sorunlar yaşadığını hatırlattı. Bu sorunların hapishanede arttığını ve tedavi koşullarına ulaşamadığını söyleyen Alcan, Uğur Ok'un son bir ay içerisinde iki kere kanlı balgam tükürdüğünü aktardı.

Revire götürülerek sadece şurup verildiğini fakat hastaneye götürülmediğini söyleyen avukat İlknur Alcan, "Pandemi koşullarında hapishanede sağlıklı insanlar bile sorunlar yaşıyor. Hem sağlık hizmetine erişim yok, hem de düzenli beslenmek mümkün değil" diyerek bütün bu koşullar altında Uğur Ok'un sağlık sorunlarının arttığına işaret etti.

Alcan, Uğur Ok'un sağlık durumuna ilişkin raporları da mahkemeye sundukları bilgisini verdi.