20 Eylül 2024 Cuma

Albayrak IMF'siz IMF programı açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılarla yaptığı görüşmede yabancı sermayenin teşvik edilmesine ve bankacılık sektörünün güvence altına alınacağına dair mesajlar verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla yaptığı görüşmede önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu dile getirdi. Citi, Deutsche Bank, HSBC ve DOME koordinasyonunda düzenlenen telekonferansa 6 binin üzerinde uluslararası yatırımcı katılım gösterdi.
 
Albayrak konuşmasında "IMF'ye başvurma planımız yok. Doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandık" dedi. Albayrak'ın açıklamasında yabancı sermayenin teşvik edilmesinin yanında bankacılık sektörünün güvence altına alınacağına dair mesajlar bulunuyor.
 
Albayrak "İstihdam piyasasında esnekliğin sağlanması da bir öncelik" diyerek emeğe ve emekçilere dair bir saldırı dalgasının sinyallerini verdi.
 
Albayrak IMF'ye başvurunun olmadığını söylese de açıkladığı paket 2001 ekonomik krizi sonrası IMF'nin önerisiyle uygulamaya konan 24 Ocak kararları ile uyumluluk gösteriyor.
 
IMF-Dünya Bankası destekli yapısal uyum programları ile uygulamaya konulmaya çalışılan programlarda yabancı sermayenin teşvik edilmesi ve işgücü piyasasında esneklik başat rol oynuyor.
 
Albayrak'ın yatırımcılara mesajlarında öne çıkanlar şöyle:
 
-Yurt içindeki tüm zorlukları tam olarak anladık ve farkına vardık. Şu anda piyasadaki anomali ile başa çıkmaya çalışıyoruz.
 
-Şirketler kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamak konusunda rahat pozisyondalar. Sorunlu krediler konusunda stres testi yapıyoruz.
 
-Bankalardan son zamanlarda büyük mevduat çıkışı yok. Döviz fonlamalarını frenlemek için hali hazırda tedbirler aldık.
 
-Bankacılık sektörü cari oynaklığı yönetme kabiliyetine sahip. Bankacılık sektörüne destek sağlamaktan çekinmeyeceğiz.
 
-Türkiye yüksek kaldıraçlı bir ülke değil, 2018 ilk çeyrekte borç/GSYH oranı yüzde 137.
 
-İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi. Yatırım portföyleri gözden geçirilecek. Mali politikada an odak noktamız faiz dışı fazlayı artırmak olacak.
 
-İhtiyatlı mali gidiş önceliğimiz. Daha fazla mali sıkılaştırmayı sağlayacağız. Aynı zamanda yapısal reformlar da bir önceliğimiz.
 
-İstihdam piyasasında esnekliğin sağlanması da bir öncelik.
 
-Yatırımın toplumunda destek görüyoruz, Türk ekonomisine güven devam edecek.
 
-Olumsuz şartlar yaşıyoruz, ancak üstesinden geleceğiz. Ortaya koyacağımız çerçeve serbest piyasa kuralları içinde olacak.
 
-Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı tedbirler uygulamadı, gündemimizde yok. Sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmayacak.
 
-Güveni artırmak için her adımı atacağız.
 
-Yatırımcılar ile açık ve şeffaf bir diyalog içindeyiz, bun düzenli olarak yapmaya devam etmeyi umuyorum.
 
-Piyasa yanlısı yaklaşımı derinden paylaşıyorum. Türkiye hiçbir kriz zamanında serbest piyasa uygulamalarından ayrılmadı.
 
-IMF'ye başvurma planımız yok. Doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandık.
 
-Mali disiplinde hedefe harcamaları sıkılaştırarak ulaşacağız. Mali patikadan ayrılmayacağız. Mali disiplin ekonominin ana çıpalarından biri.
 
-Hükümet belirli harcama kısıntıları yapacak. Gelir tarafında pozitif performans gözlemliyoruz.
 
-Yeni bakanlığın ve para politikasının kordinasyonu çok önemli.
 
-Halkbank'a ceza verilmesini beklemiyoruz. Şirketlerin net açık pozisyonunda ortalama vade 5 yıl. Eğer kamu bankalarının yardıma ihtiyacı olur ise hükümet arkalarında durur.
 
-Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalar ile daha sürdürülebilir büyümeyi başaracağız.
 
-Daha ılımlı büyüme oranları bekliyoruz.
 
-Birçok farklı ülke ABD yaptırımları ile karşılaşıyor, koordinasyon içinde olmamız gerekli.