GÜNCEL
Aladağ'daki yurt yangınında tutuklu 2 kişi tahliye edildi
Aladağ Öğrenci Yurdu faciasının 7. duruşmasında tutuklu bulunan yurt müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur'un adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Adana'nın Aladağ ilçesinde, 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı, Süleymancılar Cemaatine ait Aladağ Öğrenci Yurdu'nda yaşanan facianın 7. duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Adli tatilde mahkeme başkanı değişti.
Haklarında 15'er yıla kadar hapis cezası istenen, 2'si tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması mahkeme salonundaki yer sıkıntısı nedeniyle Kozan Ticaret Odası'nın toplantı salonunda görüldü. Duruşmaya, tutuklu sanıklar yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur, tutuksuz sanıklar Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mehmet İpek, Zeki Yılmaz, Aladağ eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Davut Gökçeli, Durmuş Gökçe, Yücel Turaç, Ramazan Arı, Cihan Ünal ve Bayram Aydın ile müşteki aileleri, sanık yakınları ile taraf avukatları katıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden gelen raporda yurdu teftiş eden müfettişler, yangın tüpünü değiştiren firma ve yurda ruhsat veren yetkililer kusurlu görüldü.
SAVCI TAHLİYE İSTEDİ
Savcı, Fethullah Gülen Cemaati soruşturması nedeniyle görevden alınan Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer'in, Aladağ faciasında kusurlu görüldüğü için hakkında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Eylül'de görülecek davanın, “hukuki ve fiili irtibat bulunması” nedeniyle birleştirilmesini istedi. Savcı ayrıca tutuklu bulunan yurt müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur'un adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.
Savcının talebine tepki gösteren aileler, tutukluların serbest bırakılmamasını ve tutuksuz yargılananların da tutuklanmasını istedi.
BİLİRKİŞİ RAPORU TARAFLI
Avukat Can Atalay, "Allah'tan gelen bir kader olarak kabul edeceksek bizler bu cübbeyi giymeyelim. Bilirkişinin verdiği rapor kabul edilecek bir durum değildir. Belediye yazısında binanın proje izni ve elektrik projesi olmadığı belirtilirken, bilir kişi raporunda buna dair hiç bir şey yok. Bunun için tahliyeleri kabul etmiyoruz. Sadece iki kişinin suçlu olduğuna da inanmıyoruz" diye konuştu. Bilirkişi raporunda eksiklerin olduğundan dolayı raporu kabul etmediklerini belirten Atalay, "12 yaşındaki çocukların bulaşık yıkarken elektrik çarpmasıyla, neden bir çocuk eğitim verilen bir yerde bulaşık yıkar onu da anlamadık. Çocukların verdiği beyanda elektrik sigortalarının sürekli attığı meselesine bilirkişi raporunda yer verilmemiş" dedi.
HAKİM TAHLİYE ETTİ...
Duruşmaya ara verildi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti Kozan 1. Ceza Mahkemesi, Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi davanın birleştirilmesi taleplerine makul sürede cevap vermediği için dosyanın Kozan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmesine karar verdi. Tutuklu sanıklar Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur hakkında bilirkişi raporu ve tutuklu bulundukları süre gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi. "Devlet yok, adalet yok" diyen aileler karara tepki gösterdi.