24 Eylül 2024 Salı

AKP'nin çaldığı hayatlardan biri: Mahir Mete Kul

Mahir, Erdoğan diktatörlüğünün hapsetme politikası nedeniyle düştüğü göç yolunda, Meriç nehrinde boğularak can verdi. Atina'da sonsuzluğa uğurlanırken, ailesi, Erdoğan faşizmine dikkat çekti.
AKP iktidarının faşist politikaları nedeniyle binlerce insan yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Onbinlerce aile dağıldı.  Göç yollarında hayatlarını kaybedenler de oldu. Bu insanlardan biri de henüz 21 yaşındaki Mahir'di... 
 
Mahir Mete Kul, Beykent Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisiydi. 21 yaşında devrimci bir gençti.
 
 
Santranç en büyük tutkusuydu.  Hem her fırsatta oynuyor hem de lkokullarda satranç dersi vererek, üniversite giderlerini karşılıyordu. 
 
Liseli Dev Genç'in açıklamalarına katıldığı gerekçesiyle 2017 yılında tutuklandı. 10 ay tutsaklığın ardından 5 ay önce özgürlüğüne kavuştu. Gizli tanık ifadeleri ile hazırlanan dava dosyasından ceza alma ihtimali nedeniyle yurt dışına çıkmaya karar verdi. Ancak hakkında "yurt dışına çıkış yasağı" vardı.
 
Bu nedenle binlerce insan gibi illegal ve tehlikeli bir yoldaş yurt dışına çıkmaya karar verdi. 24 Mart'ta Meriç Nehri üzerinden Yunanistan'a geçmeye çalıştığı sırada botun alabora olması sonucu kayboldu. Olay Kul'la aynı botta olan ve botun alabora olması sonrası kendisini Yunanistan kıyısına çıkartmayı başaran diğer kişinin Kul'un ailesine haber vermesi üzerine ortaya çıktı.
 
Mahir'in cenazesi 8 Nisan'da Atina kıyılarında bulundu.  Mahir, Atina'daki Nikeas Mezarlığı'na Türkiye ve Kürdistanlı mülteciler ile yunan antifaşistlerin düzenlediği bir törenle toprağa verildi.
 
Ailesi, Mahir'in ölümünün ardından "Oğlumuzu Meriç sularına gömen faşizmdir" açıklamasını yaparak, Erdoğan diktatörlüğüne dikkat çekti.