20 Eylül 2024 Cuma

AKP'li vekillere çift maaş için kanun teklifi

Açlık sınırı BESAR rakamlarında 25 bin 374 lira olarak açıklanmışken işçiler 17 bin lira, emekliler ise 10 bin lirayla geçinmeye mahkum edildi. İşçi ve emekçiler "tasarruf"a zorlanarak bakan maaşlarına yapılan fahiş zamların ardından hükümet tepkilerin sonrası geri adım atmak zorunda kaldığı çifte maaş için yeniden adım attı. AKP'li vekiller için aylık 98 bin 42 lira, yılda da 1 milyon 170 bin liraya kadar ilave gelir için kanun teklifi verildi.

"Enflasyonla ilgili veriler oldukça güzel" iddiasıyla hükümet temmuzda asgari ücrete ara zam yapmayacağını açıklayarak işçi ve emekçileri yoksulluğa mahkum etti. Aynı günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in maaşının 49 bin lira zamla 209 bin 308 liraya çıkacağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın maaşının ise 20 bin lira artışla 173 bin 667 liraya yükseleceği açıklandı. Bununla birlikte 17 bin liralık asgari ücretli de 10 bin lira alan emeklinin de sefalet koşullarında "tasarrufa" zorlandı. 

Bununla da yetinmeyen hükümet AKP'li milletvekilleri için çifte maaş düzenlemesinin de yer aldığı torba kanun teklifini Meclis'e sundu. 6 Temmuz'da kanun teklifine ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebileceğini öne sürdü. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarının 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmeyeceğini de iddia etti.

"Birden fazla maaş almaya nasıl bir üst sınır geleceğinin" sorusu üzerine Güler, "Şu anda yaptığımız değişiklik şu, özel şirket statüsünde olup devlet payını temsilen görev yapılan birçok kurum ve kuruluş var. Dolayısıyla buradaki genel kurul tarafından belirlenen rakamlara biz karışmıyoruz. Bu rakamlar, ne belirlendiyse Hazine ve Maliye Bakanlığımızın belirlediği bir ortak hesaba gelecek, hazineye gelir elde edilecek, hizmetlerden dolayı emek sarf edildiği için şu andaki durum içerisinde üst sınır 92 bin lira. Bunun üzerinde alamayacaklar. Üzerinde verilecek bir huzur hakkı, görev tazminatı gibi bir bedel varsa hazineye gelir elde edilecek" ifadelerini kullandı. 

Fakat sunulan teklifte üst gelir için oldukça yüksek bir limit belirlendi. Güler'in açıklamasında yer alan fahiş fiyatın da üstünde rakam önerildi. Kamuda ikinci bir kurumda yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilen bürokrat, oradaki koltuğu sayesinde ayda 98 bin 42 liraya, yılda da 1 milyon 170 bin liraya kadar ilave gelir elde edecek. İkinci gelir memur maaş katsayısına endekslendiği için her 6 ayda bir 108 bin sayısının katsayı ile çarpımı oranında, yani memura yapılan zam oranında artacak. Örneğin bir genel müdür kendi kurumunda ya da başka bir kurumda yönetim kurulu üyesi olduğunda, 110 bin liralık genel müdür maaşının yanı sıra ayda 98 bin 42 liraya kadar da huzur hakkı alacak. Bu genel müdürün çifte geliri sayesinde aylık kazancı 208 bin liraya, yıllık geliri yaklaşık 2 buçuk milyon liraya ulaşacak. Aynı bürokrat 3-5 kurumda görevlendirilirse oralardan elde edeceği gelir bütçeye aktarılacak.