GÜNCEL
'AKP ile eğitimdeki sorunlar kronikleşiyor'
HDP'nin Eğitim ve Öğretim dönemine ilişkin hazırladığı raporu açıklayan Eğitim Politikaları ve Kültür Sanat alanından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ, eğitim sisteminin AKP iktidarı döneminde krize dönüştüğünü belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2017-2018 Eğitim ve Öğretim dönemine ilişkin hazırladığı raporu, partinin genel merkez binasında yaptığı basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıya, Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımsı Sevtap Akdağ ile HDP'li milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Mahmut Toğrul ile Mehmet Rüştü Tiryaki katıldı. Toplantıda rapora ilişkin açıklamayı Sevtap Akdağ yaptı. AKP'nin eğitimin sorunlarını çözme kapasitesine sahip olmadığını kanıtladığını söyleyen Akdağ, Türkiye'nin eğitim sistemindeki köklü sorunların 16 yıl içinde daha da derinleştiğini belirtti.
YÜZDE 100 OKULLAŞMA HEDEFİNDEN NEREYE
OECD ülkeleri ortalamasında ilkokuldan üniversiteye kadar geçen eğitim süresinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın 10 bin 759 Dolar olduğunu aktaran Akdağ, bu miktarın Türkiye'de 4 bin 259 Dolar olduğu bilgisini paylaştı. Akdağ, MEB verilerine göre; bu çağda ikili eğitim yapılan okul oranının yüzde 25,71 olduğuna dikkat çekerek, her dört okuldan birinde ikili eğitim yapıldığını hatırlattı. Bu eğitim öğretim yılı başında "ben yaptım oldu" anlayışıyla değiştirilen lise kayıt sisteminin yarattığı kaosu çözmek için fazladan daha kaç okulun ikili eğitime geçirildiğine dair verilere ulaşmanın mümkün olmadığını ifade eden Akdağ, okul yapılarının öğrencilerin çoklu gelişimine uygun olmadığını dile getirdi.
Akdağ şöyle dedi: "Okulların yüzde 87'sinde spor salonu yok. Kütüphanesi olmayan okul oranı yüzde 61; çok amaçlı salonu olmayan okulların oranı yüzde 62'dir. 2016 yılı ilkokul düzeyi net okullaşma oranı yüzde 94,87 iken, 2018 yılında yüzde 91,54'e gerilemiştir. Yüzde 100 okullaşma hedefiyle yol çıkıp bu noktaya nasıl gelindiği cevaplanmayı hak eden bir soru olsa gerek."
AÇIK ÖĞRETİMDE PATLAMA YAŞANDI
Akdağ, 2003-2004 eğitim öğretim yılında açık öğretim okulları bünyesinde 267 bin 235 öğrenci bulunduğunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında ise bu rakamın rakam 6 kata yakın artışla 1 milyon 586 bin 823 kişiye çıktığını belirtti. 1 milyon 334 bin 48 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında taşınarak 'Taşımalı Eğitim'de tüm zamanların taşımalı eğitim rekorunun kırıldığını ifade eden Akdağ, taşımalı eğitim ile yaklaşık 17 bin köy okulunun kapatıldığını söyledi.
Akdağ devamında şunları kaydetti:
"Özel okullara kamu kaynakları akıtılıyor. MEB'in açıkladığı, 2017-2018 örgün eğitim istatistiklerine göre geçen yıl yüzde 7,6 olan özel öğretimin payı bu yıl binde 7'lik artış ile yüzde 8,3 olmuştur. Toplamda 306 bin öğrenci için özel okullara ödenen eğitim öğretim desteğine tam 1 milyar 278 milyon TL bütçe ayırmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim yılında özel öğretimin payı da tüm zamanların rekorunu kırmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle özel ilkokullarda okuyan öğrenci sayısı 4+4+4 düzenlemesiyle birlikte yüzde 40 artışla 233 bin 740'e; özel ortaokulda yüzde 96 artışla 321 bin 779'e ve özel liselerde ise yüzde 305 artışla 559 bin 838 sayısına ulaşarak, özel öğretimde öğrenci sayısı bakımından da tüm zamanların rekoru kırılmıştır."
OKULLAR VE YURTLAR TARİKATLARA EMANET
Devlet okulları ve yurtlarının yetersizliği sonucu çocukların çocuk istismarı ile gündeme gelen okul ve yurtlara mahkum edildiğini söyleyen Akdağ, "Türkiye'de tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı 210 bin dolayındadır (üniversiteler hariç). 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480'i bir tarikatla bağlantılı iken bu yurtlarda kalan öğrenci sayısı 224 bini bulmaktadır" diye konuştu.
ANADİLDE EĞİTİM YOK
Akdağ, halklar mozaiği olan Türkiye coğrafyasında onlarca yaşayan dil bulunduğunu aktararak, anadilinde çok dilli eğitimin hem bu mirası geleceğe taşımada hem de çocukların gelişimine en üst düzeyde katkıda bulunmada vazgeçilmez bir eğitim ilkesi olduğunu kaydetti. 2014 yılında Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi için 17 öğretmenin atamasının yapıldığını belirten Akdağ, 2017 Şubat atamalarında ise Kürtçe dili için 1, Kurmanci 2 ve 1'de Zazaki branşında olmak üzere toplam 3 öğretmen kadrosu açıldığını belirtti.
EĞİTİM AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE KRİZE DÖNÜŞTÜ
AKP iktidarının ekonomik, sınıfsal, cinsiyete bağlı eşitsizlikler ve anadilinde eğitim gibi en temel sorunları, çözmeye yanaşmadığını aksine çeşitli düzenleme ve uygulamalarla giderek daha fazla çetrefilli hale getirdiğini ifade eden Akdağ, yıllardır yapısal sorunlar biriktiren eğitim sisteminin AKP iktidarının elinde "eğitim krizine" dönüştüğünü vurguladı. Eğitimin AKP iktidarının insafına bırakılmayacak kadar ciddi bir mesele olduğunu ve bu temelde bütün emek ve demokrasi güçlerini ele almaya davet eden Akdağ, "Tüm kesimleri çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğine sahip çıkmaya ve bu yolda mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.