6 Ekim 2024 Pazar

AKP çocuk istismarcılarını aklama yasası çıkarıyor

AKP, çocuk istismarcılarını aklamak yeni bir yasa düzenlemesi yapıyor. Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs 2019'da açıklanan "Yargı Reformu Strateji Belgesi" çerçevesinde hazırlanan dördüncü yargı paketinde, çocuklara cinsel saldırıda bulunanların cezalandırılması için 'somut delil' aranacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında 1 Haziran Salı günü, AKP Meclis grup yöneticilerin katılımıyla yapılan toplantıda AKP'nin hazırladığı dördüncü yargı paketinin içeriği belirlendi. Erdoğan tarafından 30 Mayıs 2019'da açıklanan "Yargı Reformu Strateji Belgesi" çerçevesinde hazırlanan dördüncü yargı paketinin ayrıntılarına ilişkin BBC Türkçe'de yer alan haberde, katalog suçlarla ilgili düzenleme yapıldığı bilgisi yer alıyor.

Buna göre aralarında çocuğa karşı cinsel saldırı suçlarının da bulunduğu katalog suçlarda 'somut delil' aranacak. Çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz saldırılarında fail erkekleri aklamaya yönelik düzenlemede 'somut delil' bulunamadı iddiasıyla cezasızlık politikası işletilebilecek.

Yasa düzenlemesinde, "boşanmış eşe" karşı suçlar, "eşe karşı işlenen suç kapsamına" alınarak ceza artırımı yolu açılırken, bu düzenleme kravat taktığı ya da 'namusum için öldürdüm' diyen erkeklere tahrik indirimi veren yargı kararlarını etkilemiyor.

AVUKAT-MÜVEKKİL GÖRÜŞMESİNE ENGEL
Yasa tasarısında yer alan bir başka düzenleme ise avukat-müvekkil görüşmesini keyfi olarak engellemeye yönelik. Tasarı aynen yasalaşırsa, "soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek somut varlıkların bulunması halinde" şeklinde bir ifadeyle avukatın müvekkiliyle görüşmesi "gerekçe ortadan kalkana kadar" yaptırılmayacak.

Adli kontrol sistemi de yeniden düzenleniyor. Buna göre adli kontrol kararının üst sınırı 2 yıl olacak. Adli kontrol kapsamında yurtdışı yasağı konulması halinde, her 4 ayda bir gözden geçirme yapılacak, buna göre sakıncalı olmadığına hükmedilirse, yurtdışı yasağı kaldırılabilecek.

KATALOG SUÇLARDA SOMUT DELİL ARANACAK
Katalog suçlardan tutuklamalara "somut delil" kriteri getiriliyor. Çocuk istismarının yanı sıra, "örgüt" suçlaması da bu kapsama giriyor. Örgüt ile ilişkili olduğu iddia edilen kişiyle ilgili somut delillerin dosyada bulunması gerekecek.