6 Ekim 2024 Pazar

Akbelen ormanı için kampanya başlatıldı

Anayasaya rağmen bakanlık kararıyla Akbelen ormanında YK Enerji AŞ için yapılan ağaç kıyımına karşı yaşam savunucuları imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesi sınırları içindeki Akbelen ormanında ağaç kesiminin durdurulması için çok sayıda yaşam savunucusu kesimin planlandığı sahada basın açıklaması yaptı. Kendini "İkizköy'ün Dostları" olarak tanıtan ve Muğla'nın farklı ilçelerinden gelenler, "Akbelen Ormanını vermeyeceğiz" yazılı pankartı taşırken, "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloganları atıldı. 

Açıklamada Tarım ve Orman Bakanının YK Enerji AŞ'ye orman alanında kömür madeni işletme izni veren kararını protesto edilirken, internet üzerinden imza kampanyası başlatıldığı da duyuruldu.

İkizköy Çevre Komitesi'nden Nejla Işık ise Akbelen ormanını korumak için kamuoyundan destek beklediklerini ifade etti. Işık, "Akbelen ormanının yok edilmesini engellememizin, yürüttüğümüz idari süreçler ve davaların yanı sıra, belki onlardan da önemlisi kamuoyunda oluşacak duyarlılıkla mümkün olacağını biliyoruz.  Akbelen ormanı, İkizköy'ün kömürün gölgesindeki uzun ve hazin öyküsündeki son durak. Burayı da kömüre kaybedersek, bizim artık köyümüzde yaşama şansımız kalmayacak" dedi.

Necla, tüm doğa dostlarını İkizköy'ün #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz başlıklı, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman ve Enerji Bakanlıklarına hitaben başlatılan imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adına söz alan Belgin Koç ise, "İkizköy'ün iki yıldır kesintisiz süren kömüre karşı insanca yaşam mücadelesi bizim, tüm Muğlalıların mücadelesidir. Bu ilde biz kömürün hava kirliliğinden, su varlıklarımızı yok etmesinden, yarattığı sağlık sorunlarından çok çektik. Ama 1990'larda termik santrallere karşı yürütülen mücadele ile çevre hareketine çok katkısı olmuş Muğla'da, uzun zamandır kömüre karşı sessiz kalmıştık. Belki de yıllardır içinde yaşadığımız öğrenilmiş çaresizlik halinden İkizköylü dostlarımızın mücadelesi ile çıkmaya başladık. Muğla'nın geleceğinde kömüre artık yer yok. Bunun için de ilk adımımız İkizköylülerle birlikte Akbelen Ormanı'nı kömür madenine teslim etmemek olacak" şeklinde konuştu.

#AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz imza kampanyasına www.change.org/ikizkoydireniyor adresinden ulaşılabiliyor.