20 Eylül 2024 Cuma

Akbelen davasında talepler reddedildi

Akbelen Ormanının kesim iznini iptali için açılan davada Muğla 1. İdare Mahkemesi, avukatların keşif ve yetki sınırı hakkında yaptığı talepleri eddetti. Mahkeme, kararını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı sonlandırdı. 

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nın kesim izninin uzatılmasının iptali için açılan davanın duruşması Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya İkizköylüler ve avukatları katılırken, çok sayıda kişi de duruşmayı izledi. Duruşmada konuşan Avukat Arif Ali Cangı, Akbelen Ormanının katliam farmanı olan orman kesim izninin uzatılması için bakana yetki verilmesine karşı olduklarını söyledi. Türkiye'de gerek yargı gerek hukukçular gerek orman teşkilatı yönünden tartışılması gerektiğini söyleyen Cangı, "Bakanın hukuksal sorumluluğunun yanı sıra siyasal sorumluluğu da var. Yani yanlış iş yaptığı zaman İkizköylülerden oy alamama durumu söz konusudur. Ancak Muğla Orman Bölge Müdürü siyasi bir kişilik değil devlet memurudur. Orta yerde yetkili bir imza olmayan bir işlem söz konusu. Diğer yandan mahkeme işin başından beri mahalline gelip olayı görmek, bilirkişi incelemesi yaptırmak istemedi. Mutlaka mahalline gelmeniz, bu sizin kanuni sorumluluğunuzdur. Yine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün imza yetkisinin olup olmadığı araştırılmalı. Dosyada öyle karar verilmeli. Yine Muğla Büyükşehir Belediyesi davaya müdahillik başvurusu yaptı. Bunun da karara bağlanmadan dosyada karar verilemez" diye konuştu.

Diğer avukatlar ve davacı İkizköylüler de Akbelen Ormanının bölgenin su kaynakları açısından önemine değinerek, hukuksuz orman kesim izninin iptal edilmesini istedi.

Şirket ve bakanlık yetkililerini de dinleyen mahkeme heyeti, avukatların keşif ve yetki sınırı hakkında yaptığı taleplerini reddetti. Mahkeme, kararını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı sonlandırdı.