24 Eylül 2024 Salı

Aileler Menemen Hapishanesi önünde eylem yaptı

EGE TUHAYDER, Menemen Hapishanesi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaparak, yeni ölümlerin yaşanmaması için tecride son verilmesini istedi. İktidarın ölümlerden sorumlu olduğunu belirten HDP Milletvekili Murat Çepni, "Ölümleri durdurmazsanız yargılanırsınız" dedi.
Ege Tutuklu Aileleri ve Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), Barış Anneleri, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP PM, MYK il ve ilçe yöneticileri ile HDK temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi Menemen Hapishanesi önünde oturma eylemi yaptı. 
 
Polis, açıklama için hapishane önüne giden ailelerin bulundukları araçlar hapishaneye 4-5 kilometre uzakta durdurarak, engelledi. Kitlenin hapishane önüne gitmesine izin verilmedi. 
 
'DEVLETİN SORUMLULUĞU YAŞATMAKTIR'
 
Burada açıklama yapan EGE TUHAYDER Eşbaşkanı Selma Altan, bugün kadar ülkede değişik yıllarda yapılan açlık grevi ve ölüm oruçlarında yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği hatırlattı. Leyla Güven'in başlattığı açlık grevinin bugün 92 hapishanede binlerce tutsağın katılımı ile sürdüğünü kaydeden Altan, "1500'e yakın tutsak yaşamın kıyısına gelmiştir, taleplerinin kabul edilmesi, yaşam hakkının korunmasıdır. Devlet bununla yükümlüdür. İmralı'da Öcalan'a uygulanan ağır tecride son vermek de devletin sorumluluğudur" dedi.
 
'TÜRKİYE ULUSLARARASI HUKUKA UYMALIDIR'
 
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) 28 Mart 2018 tarihli raporu başta olmak üzere uluslararası hükümlerin Türkiye'ye tecridi kaldırma sorumluluğunu yüklediğini hatırlatan Altan, devletin bu anlaşmalara uymak zorunda olduğunu söyledi. Altan, daha fazla geç olmadan tecridin kaldırılmasını ve açlık grevlerine son verilmesini istedi.
 
ÇEPNİ: TECRİT KALDIRILMAZSA YARGILANACAKSINIZ
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, temel anayasal haklar için bile insanların yaşamıyla bedel ödediğini belirterek, Diyarbakır'da tecride karşı yapılan basın açıklamasında HDP milletvekilleri Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin yaralındığını hatırlattı. Çepni, saldırıyı kınadı. 
 
Savaş dursun diye yapılan eylemde emri verenlerin savaştan ve kandan beslendiğini söyleyen Çepni, direnişçilerin taleplerinin Ceza İnfaz Kanunu'nda yer aldığını belirtti, İmralı Hapishanesi'ndeki tecridin kaldırılmasını istedi. 
 
Çepni, AKP iktidarına seslendi, "Ölümleri durdurmazsanız yargılanacaksınız" dedi.
 
ANNE GÜMÜŞ: ARTIK YETER
 
Cezaevlerinde tabutların çıkmasını istemediklerini söyleyen Bandırma 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde bulunan ve 1 Mart'tan beri açlık grevinde olan Nezir Gümüş'ün annesi Hanife Gümüş, "Devlet neden bu kadar sessiz? Gözünü kulağını neden kapattı? Neden biz annelerin çığlığını duymuyor? Biz bağırıyoruz, Kürt'üz. Kürt olduğumuz için mi bu kadar eziliyoruz. Artık hükümet adım atsın. Artık yeter bu zulüm daha nereye kadar? Yeter yeter yeter diyoruz" dedi.
 
'ÇOCUKLARIMIZ HIRSIZ DEĞİL!'
 
Bandırma 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ve direnişçilere refakatçilik yapan Mehmet Mencik'in annesi Filiz Mencik, "Artık evde yemek pişiremiyoruz. Onlar aç biz nasıl yiyebiliriz. Oğlum refakatçilik yapıyor. O da yemek yiyemiyor. Her görüşte biraz daha zayıflıyorlar. Bizim çocuklarımız hırsızlık yapmadı, tecavüzcü değil. Başımız dik. Tecavüzcülere bu kadar ceza verilmiyor. Onlar kendi onurları ve inandıkları mücadele için açlık grevinde. Artık tecride son verin" şeklinde konuştu.