20 Eylül 2024 Cuma

AİHM, 10 Ekim Katliamında devletin ihmali olmadığını savundu

AİHM, 104 kişinin katledildiği Ankara Gar Katliamına ilişkin yapılan başvuruda, Türk devletinin herhangi bir ihmali olmadığına, "üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğine" karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), DAİŞ'in Ankara Tren Garı Meydanında 10 Ekim 2015'te düzenlediği ve 104 kişinin katledildiği saldırıda Türkiye hükümetinin "sorumluluklarını yerine getirdiğine" karar vererek ihlal görmedi.

Katliamda yaralanan insan hakları savunucusu Selçuk Coşkun tarafından AİHM'e yapılan başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinde yer alan yaşam hakkını ihlal ettiği belirtildi. Ancak mahkeme başvuruya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaşam hakkının ihlal edilmediğine hükmetti.

AİHM kararında, 10 Ekim 2015'teki mitinge katılanların hayatına dair açıktan, somut ve spesifik bir tehdit olmadığını belirterek, yetkililerin bu bağlamda yeterli tedbirleri aldığını savundu.

Mahkeme, kararı oybirliğiyle aldı.

Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesine göre, yetkililerin halkı, önceden belirlenemeseler bile her türlü terör eylemi riskine karşı korumakla yükümlü olduğu belirtildi. Mahkeme, kamuoyuna duyurulmuş geniş katılımlı etkinlikler için bu sorumluluğun daha da arttığını ifade ederek, özellikle yakın zamanda ölümcül saldırılar da yaşanmış ve hala tehditler varken yetkililerin farkındalığının daha yüksek olması gerektiğini kaydetti. Mahkeme, genel olarak yetkililerin görmezden gelemeyeceği bir "terör tehdidi" olsa da, 10 Ekim 2015'te düzenlenen miting için spesifik, somut ve acil bir tehdit olmadığını savundu. Bu nedenle mahkeme, Türk devleti yetkililerinin bu bağlamda alınabilecek gerekli tedbirleri aldığını öne sürdü.