23 Eylül 2024 Pazartesi

Ahmet Kaya mezarı başında anıldı

Sürgünde hayatını kaybeden Ahmet Kaya mezarı başında anıldı. Paris Pére Lachaise Mezarlığı'ndaki anmada birkaç gün önce sanatçının mezarına yapılan faşist saldırıya da tepki gösterildi. 

Sürgün yaşadığı Fransa'nın Paris kentinde 16 Kasım 2000 yılında yaşamını yitiren sanatçı Ahmet Kaya, Paris Pére Lachaise Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı ve mezara yönelik faşist saldırı kınandı.

Anmaya Paris TEV-ÇAND, ACTİT, Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kürt enstitüsü, akademisyenler, HDP eski milletvekili Osman Baydemir, sanatçılar, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, France-Kurdistan ile birlikte sanatçının sevenleri de katıldı.

Sanatçının mezarı çiçeklerle donatılırken Paris Belediyesi de çelenk gönderdi.

Devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldıktan sonra Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya bir açıklama yaptı. Gülten Kaya, gösterilen dayanışmanın geleceğe dair umutları artırdığını ifade etti. Kaya, "Hepinizin yaşadığı hisleri hissediyorum. Her zaman olduğu gibi varlığınızdan güç alıyorum. Ahmet'in huzurundaki dayanışmanız ve bir arada oluşunuz geleceğe dair de umutlandırıyor beni. Bu yolu birbirimizden güç alarak ilerletebiliriz. İyi ki geldiniz" diye konuştu.

'SEYİD RIZA GİBİ BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
TJK-F Sözcüsü Bêrîvan Fırat, faşizme karşı Seyit Rıza gibi boyun eğmeyeceklerini söyledi. Bêrîvan Fırat, "Ahmet Kaya herkesin ailesidir, sanatçısıdır ve temsilcisidir. Bu anlamda Ahmet Kaya'nın mezarına yapılan bu çirkef saldırıyı lanetle kınıyoruz" dedi.

1938 Dersim direnişinin önderi Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıl dönümüne de değinen Fırat, şunları vurguladı: "Dün Seyid Rıza ve yoldaşlarının idam edilişinin yıl dönümüydü. Seyid Rıza nasıl dediyse 'Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun', biz de onlar gibi aynı sözü veriyoruz. Faşizme, diktatörlüğe karşı baş eğmedik, eğmeyeceğiz" diye konuştu.

'UNUTMAYACAĞIZ'
ACTIT adına Kemal Karanfil de Seyid Rıza'yı andı ve "Halen bir mezarı yok" dedi. Karanfil, faşizmin halklara, demokrat ve devrimci kesime en yoğun yöneldiği bu dönemde daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Karanfil, "Halkımız ne Ruhi Su'yu ne Yılmaz Güney'i ve ne de Ahmet Kaya'yı hiçbir zaman unutmayacak. Çünkü onlar halkın sanatçılarıydı. Sizleri hep yaşatacağı" ifadelerini kullandı.

Anmada Paris Kürt Enstitüsü başkanı Dr. Kendal Nezan ve Osman Baydemir'de birer konuşma yaptı.

Anma, TEV-ÇAND sanatçıların müzik dinletisi ile sona erdi.