20 Eylül 2024 Cuma

Ağır hasta ve yüzde 98 engelli Serdar Yıldırım'ın tahliyesi istendi 

"Mutlaka ameliyat olması" gerektiği vurgulanan ancak hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılamayacağı için ameliyat olamayan ağır hasta ve engelli tutsak Serdar Yıldırım'ın durumuna dikkat çekilen 641. F Oturmasında, Yıldırım hakkında ATK'nin beş kez "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen "güvenlik tehdidi" iddiasıyla serbest bırakılmadığına dikkat çekildi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmesi için düzenlenen F Oturmasının 641.'sinde ağır hasta ve engelli Serdar Yıldırım'ın sağlık durumu ele alındı. 

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada, "Hasta mahpus Serdar Yıldırım serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan Taylan Bekin, "Yüzde 98 engelli raporu bulunan, belden aşağısı felçli, mide ülseri nedeniyle yeterli beslenemediği için aşırı kilo kaybeden, sırt omurlarına takılan platinlerin bakım verildiği sırada düşürülmesine bağlı kayması nedeniyle sürekli ağrı çeken ve hareket edemediği için vücudunda açılan yatak yaralarından kaynaklı ağır enfeksiyon sorunu yaşayan Serdal Yıldırım; sevk edildiği Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından ayrı ayrı 5 defa 'hapishanede kalamaz' raporu verilmesine rağmen 'güvenlik tehdidi' yaratacağı iddiası ile serbest bırakılmamakta, bu durum yaşamına ağır risk oluşturmaktadır" dedi.

Serdal Yıldırım'ın 2012 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle belden aşağısının felç kaldığı ve kaza sonrası gerçekleştirilen ameliyatla sırt omurlarına platin takıldığını söyleyen Bekin, "Tekerlekli sandalyede yaşamını devam ettiren Serdal Yıldırım, tutuksuz olarak yargılandığı davasında kesinleşen cezasının infazı amacıyla 2018 yılında tutuklanmış ve halen Metris R tipi Hapishanesinde tutulmaktadır. Serdal Yıldırım bu hapishanede iken, ranzadan sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır. İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesinde yapılan muayenesinde ‘mutlaka ameliyat olması gerek' denilmiş, ancak hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılamayacağı için ameliyat olamamaktadır. Serdal Yıldırm'a yeterli bakım ve tedavi sağlanması ve infaz ertelemesi için Cezaevi İdaresi, İnfaz Savcılığı ve ATK'ya avukatı Vedat Ece tarafından  başvurular yapılmış, yanı sıra ise 4 Temmuz 2022 tarihinde  Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmuş, son çare olarak 20/1 sayılı genelge doğrultusunda ceza affı için Cumhurbaşkanı'na başvuru yapılmış, ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır. Yakınları tarafından, politik nedenlerle hapiste bulunması nedeniyle ayrımcılığa uğradığı ifade edilen Serdal Yıldırım, denetimli serbestlik hakkından da yararlandırılmayarak, hapishanede ölüme terk edilmiştir. Nitekim 15 Nisan 2023 günü yaptığımız 577. F Oturması'nda kamuoyu ile paylaştığımız  sorunlar çözülmemiş,iki eli olmayan hasta ve engelli mahpus Ergin Aktaş ile aynı odada tutulan Serdal Yıldırım'ın durumu o günden bu yana daha da ağırlaşmış, açılan yatak yaraları iyileşmediği için sağlığı ve yaşamına yönelik risk daha da artmıştır" ifadelerini kullandı. 

Eylem, "Serdar Yıldırım serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.