21 Eylül 2024 Cumartesi

Ağır hasta tutsak Kemal Özçelik tedavi edilmiyor

633. F oturmasında ağır hasta tutsak Kemal Özçelik'in durumunu kamuoyuyla paylaşan İHD İstanbul Şubesi, Özçelik'in hapishanede tedavi edilmediğini vurgulayarak serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 633. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Ağır hasta mahpus Kemal Özçelik serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan 30 yıllık tutsak Kemal Özçelik'in durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Özçelik'in ileri derecede kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, göz damarlarındaki tıkanıklığa bağlı görme kaybı, yaygın ödem, solunum yetmezliği, unutkanlık, böbreklerde fonksiyon kaybı ve taş, vücutta yaygın ve sürekli ağrı, yürüme ve uyuma güçlüğü olduğunu belirten Bars, Özçelik'in hastalıkları nedeniyle hayatını tek başına idame ettiremediğini söyledi.

Kemal Özçelik'in 2003'te geçirdiği kalp krizinin ardından bypass ameliyatı olduğunu ve 3 damarının değiştirildiğini aktaran Bars, düzenli ilaç kullanması ve kontrol altında tutulması gereken Özçelik'in pandemi boyunca tedavisinin aksadığını vurguladı.

'YÜZDE 80 ENGELLİ RAPORU VERİLDİ'
"2022 yılı Mayıs ayında yapılan muayenesinde kalbinin kan pompalamakta daha fazla zorlandığı belirlenmiş, gelişen dolaşım bozukluğunun da etkisi ile vücutta yaygın ödem oluşmuştur. Yaygın ödem nedeniyle el ve ayaklarda oluşan şişmelere bağlı olarak yürüme ve oturma güçlüğü çekmektedir. Akciğerlerinde su toplanmasına bağlı olarak nefes almakta, uyumakta ve yatmakta zorlanmakta, sandalyede oturarak uyumaya çalışmaktadır" diyen Bars, Özçelik'e hastane tarafından yüzde 80, ATK tarafından yüzde 71 engelli raporu verildiğini ve buna rağmen Özçelik'in tahliye edilmediğini vurguladı.

'BÖBREK AMELİYATI OLMASI GEREKİYOR'
Özçelik'in böbrek hastalığı nedeniyle acil ameliyat olması gerektiğini ve 15 gün önce durumunun ağırlaşmasıyla Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi yoğun bakım servisine yatırıldığını aktaran Bars, Özçelik'in 11 günün ardından açık servise alındığını, ayaklarından kelepçeyle yatağa bağlı halde hastanede tutulduğunu belirtti.

Bars, "633. F oturması kapsamında bu hafta, hasta mahpus Kemal Özçelik ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Kemal Özçelik serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.