20 Eylül 2024 Cuma

Ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday için tahliye çağrısı

İHD İstanbul Şubesi, 637. F oturumunda vücut ağırlığı 41 kiloya düşen ve yatağa bağımlı haldeki ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday için özgürlük çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 637. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Abdulkadir Kuday serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

'VÜCUT AĞIRLIĞI 41 KİLOYA DÜŞTÜ'
Basın metnini okuyan İsmail Yücel, Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Kuday'ın ileri derece bel fıtığı ve kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklı, ölümcül bir nörolojik hastalık olan ALS hastası olduğunu ifade eden Yücel, "Bel fıtığı ameliyatı sonrasında gelişen bacak felci, ALS'ye bağlı olduğu düşünülen yüz felci, işitme kaybı, kulak çınlaması, görme kaybı, ayak ve ellerde güçsüzlük ve his kaybı, yutma güçlüğü, bel, sırt, boyun ve karında şiddetli ağrı, kusma, uyku apnesi, göğüste sıkışma ve yanma hissi, aşırı kilo kaybı, ağır mide ve sindirim sistemi sorunları yaşamaktadır. Vücut ağırlığı 41 kiloya düşen Kuday, yaşamını yatağa bağlı ve ancak başkalarının yardımı ile sürdürebilmektedir" dedi.

8 yıl önce tutuklanan Kuday'ın hastaneye sevk taleplerinin uzun süre ciddiye alınmadığının altını çizen Yücel, Kuday'ın 2021 yılında bel fıtığı ameliyatı olduğunu, ancak ameliyattan sonra durumunun kötüleşmesi üzerine yapılan tetkiklerle ALS teşhisi konulduğunu aktardı.

'R TİPİ'NDE UYGULANAN TEDAVİLERDEN SONUÇ ALINAMIYOR'
"Kuday için düzenlenen Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne ait 01.12.2021 tarihli sağlık kurulu raporunda; '5275 Sayılı Kanun kapsamında ağır hasta olup engellilik halinin olduğu, infazının 6 ay geri bırakılması gerektiği' belirtildi ve bu süre içinde Kuday'ın R Tipi bir hapishaneye sevki önerildi. Adli Tıp Kurumu ise 24.12.2021 tarihli raporunda 3'er aylık sürelerle sağlık durumu hakkında rapor alınması koşulu ile Kuday'ın infazına devam edilebileceğini belirtti" diyen Yücel, Metris R Tipi'ne sevk edilen Kuday'a uygulanan tedavilerden bir sonuç alınamadığını ve hastalığının ilerlediğini söyledi.

'SADECE NEFES ALABİLİR HALDE'
Çam ve Sakura Hastanesi'nin 2023'ün ocak ayında Kuday'ın daha fazla hapiste tutulamayacağına dair rapor düzenlediğini aktaran Yücel, "Bu rapor üzerine sevk edildiği Adli Tıp Kurumu ise 30.01.2023 tarihli raporunda hastalığı ve geldiği aşamayı kabul etti ancak yine R tipi hapishanede kalabileceğini belirtti" dedi.

Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü, yatağa bağımlı ve sadece nefes alabilir halde olduğunu vurgulayan Yücel, "637. F oturması kapsamında bu hafta, ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.