20 Eylül 2024 Cuma

'Adil yargılanma hakkı günü adalet için mücadele günüdür'

Adil yargılanma hakkı için girdiği ölüm orucunda ölümsüzleşen avukat Ebru Timtik anısına ilan edilen 14 Haziran Uluslararası Dünya Adil Yargılanma Hakkı Günü'ne dair açıklama yapan hukuk örgütleri, adil yargılanma hakkı mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Hukuk kurumları, adil yargılanma hakkı için girdiği ölüm orucunda ölümsüzleşen Ebru Timtik anısına ilan edilen Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesiyle Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"14 Haziran Ebru Timtik Dünya Adil Yargılanma Hakkı Günü adalet için mücadele edenlerin günüdür" pankartı açılan eyleme çok sayıda avukat katıldı.

Ortak basın metnini okuyan Ezgi Önalan, aynı zamanda Ebru Timtik'in doğum günü olan 14 Haziran'ın dünya çapında 3 milyondan fazla avukatı temsil eden barolar ve meslek örgütleri tarafından Timtik anısına, adil yargılanma hakkı için ilan edilmiş bir mücadele günü olduğunu vurguladı.

Her yıl 14 Haziran'da odak bir ülke ilan edildiğini ve bu ülkede yaşanan adil yargılanma hakkı ihlallerine dikkat çekildiğini belirten Önalan, "Bu yıl da çetelerin ve devletin baskısı altında avukatların ezildiği, her yıl avukatların çeteler tarafından öldürüldüğü Filipinler odak ülke ilan edildi. Buradan direnen Filipinli avukatlara selam olsun" ifadelerini kullandı.

'ADİL YARGILANMA HAKKI KRİZİ DERİNLEŞİYOR'
Ebru Timtik'in adil yargılanma hakkı için direnme kararı aldığını ama siyasal iktidarın onu katletmeyi tercih ettiğini belirten Önalan, yaşanan hukuka aykırı süreçlerin adil yargılanma hakkının hayatiliğini gösterdiğini vurguladı. ÇHD, Kobanê, Gezi, İstanbul Sözleşmesi davaları, kayyum atamaları, 1 Mayıs tutuklamaları, deprem yargılamaları gibi süreçlere işaret eden Önalan, "Adil yargılanma hakkı krizi her gün daha da derinleşiyor" dedi.

'TAHİR ELÇİ DAVASINDAKİ BERAAT KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR'
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Dört Ayaklı Minare önünde katledilen dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasında sanık polislere verilen beraat kararına tepki gösteren Önalan, "Ömrü boyunca yargıdaki cezasızlık politikalarıyla mücadele eden Tahir Elçi'nin katlinin failleri de cezasızlıkla ödüllendirilmiştir" dedi. 9 yıllık yargılama boyunca etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını ifade eden Önalan, "Beraat kararı Kürt halkının, demokratik kamuoyunun nezdinde yok hükmündedir" dedi.

'ADİL YARGILANMA HAKKI MÜCADELESİ YÜKSELTİLMELİ'
Adil yargılanma hakkı gününün daha yüksek sesle dillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Önalan, "Bizler Ebru Timtik'in adını anmaktan korkmuyoruz. Bugün Ebru'nun adından korkanlar Türkiye'de adil yargılanma hakkını ortadan kaldıranlardır" dedi. Önalan, adil yargılanma hakkı gününü TBB ve baroların da yüksek sesle dile getirmesi ve adil yargılanma hakkı mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.