23 Eylül 2024 Pazartesi

Adana'da 10 ayda 560 ?Cumhurbaşkanına Hakaret' soruşturması

İHD Adana Şubesi 2018 yılında Adana'da "Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama" suçundan 302, "Cumhurbaşkanına Hakaret"ten 560 soruşturma dosyası açıldığını söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 2018 yılında Adana'da ifade özgürlüğü kapsamında açılan soruşturmalara ilişkin hazırlanan raporu dernek binasında açıkladı.
 
İHD Adana Şubesi Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan "İfade Özgürlüğü Kapsamında Hak İhlalleri Raporu" 1 Ocak ile 22 Ekim tarihlerini kapsarken raporda şöyle denildi:
 
"Muhalif basına, gazetecilere, akademisyenlere, gazetecilerle dayanışan aydın ve yazarlara, insan hakları savunucularına, milletvekillerine ve seçilmiş diğer siyasetçilere, toplumsal muhalefet görevi yürüten grupların temsilcilerine ve bireylere; esasen siyasal iktidar gibi düşünmeyen herkese ceza veriliyor. Çünkü Türkiye'de ifade özgürlüğü (düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğü) baskı altındadır. Zira şimdi paylaşacağımız sayısal veriler içerisinde bulunduğumuz durumu özetler niteliktedir."
 
"Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama" suçundan 302, "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet" suçundan 185, "Cumhurbaşkanına Hakaret"ten 560, "Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etmek"ten 119 soruşturma dosyası açıldığı belirtildi.
 
Adana'da ifade özgürlüğü kapsamında 1166 soruşturma dosyası açıldığını bunların da 295'inin davaya dönüştüğünün vurgulandığı raporda, "Demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü toplumsal varoluşun temelidir. Çünkü ifade özgürlüğü kişinin kanaatini diğerlerine bildirme, düşüncesini dışa vurma, kendisi dışındakilerle iletişime girebilme potansiyelinin gerçekleştirilmesidir" denildi.
 
"Özgür bir biçimde düşüncenin oluşumuna, yaşanmasına, açıklanmasına izin verilmeyen bir toplumda ise yurttaşlardan değil, ancak tek tip ve iktidarların istediği gibi programlanmış, biat eden bireyler" yetişmesi demek olduğunun kaydedildiği rapora "Düşünce özgürlüğü ve eleştiri hakkı daha fazla istikrar ve daha az şiddet ortaya çıkaracaktır" diye belirtildi.