20 Eylül 2024 Cuma

Adalet zincirinde 20 Temmuz'da Süreyya Operası önüne çağrı

Suruç katliamının 9. yılında 33 düş yolcusu için Kadıköy'de adalet zinciri oluşturan gençlik örgütleri, sokak sokak hesap sormayı sürdüreceklerini kaydetti. "20 Temmuz bir hesaplaşma günüdür" diyen gençlik örgütleri 20 Temmuz'da 19.30'da Süreyya Operası önüne çağırdı.

Suruç'tan bugüne sokak sokak mücadele yürüten gençlik örgütleri katliamın 9. yılında da Kadıköy'de adalet zinciri oluşturdu. 

Her harfin ayrı dövizde yer aldığı "9. yılında Suruç için adalet herkes için adalet" yazısı ve Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı adalet zinciri eylemi 33 düş yolcusu şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. 

Saygı duruşu sırasında hep bir ağızdan Nazım Hikmet'in "Burjuvazi kavgaya davet etti bizi" şiiri okundu. Sık sık, "Suruç sehitleri ölümsüzdür", "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atıldı.

Halka yönelik konuşmalarla Hivda Selen ve Eylül Naz Doğan Suruç'tan bugüne yürütülen adalet mücadelesini anlattı. "9 yıldır Suruç için adalet herkes için adalet diyerek yan yana geliyoruz. Katillerden hesap soruyoruz. Suruç katliamının 9. yıldönümü 20 Temmuz'a yaklaşırken bugün adalet zincirinde buluştuk. Biliyoruz ki Suruç'ta 33 düş yolcusunu katledenler ile Berkin Elvan'ı katledenler birdir. Sivas katliamını gerçekleştirenlerle Hasan Ocak'ı gözaltında katledenler birdir" diyen Doğan ve Selen, 33 düş yolcusunu katledip hafızalardan silmek isteyenlere karşı isimlerini haykırmaya devam edeceklerini söyledi.

Ardından 33 düş yolcusunun isimleri tek tek sayıldı ve "Yaşıyor" diye haykırıldı. 

Suruç'tan bugüne yürütülen birleşik mücadelenin mihenk taşı olan gençlik örgütleri adına söz alan Eda Koçak, "Bu kentin her sokağını eylem alanına çevirmeyi amaçlayan bir gençlik var. 20 Temmuz bir hesaplaşma günüdür" dedi. Koçak, 33'lerin düşlerini yükseltmeyi gönül edindiklerini ve bir adım geri atmayacaklarını kaydetti.

Suruç tanıklarından Kenan Yıldızer de söz aldı. Suruç'a gitme nedenlerini hatırlatan Yıldızer adalet mücadelesinin sürdüğünü kaydederek, 20 Temmuz'a çağırdı.

Gezi direnişi Berkin Elvan'ın ailesi, eyleme bir mesaj göndererek katillerden birleşik mücadeleyle hesap soracaklarını vurguladı. Elvan ailesinin mesajında, "Bu katliamın sorumlularını biliyoruz. 33 gencimizin katillerini tanıyoruz. Çocuklarımızın katili eli kanlı devlettir ve bilmelilerki adaleti sadece kendi çıkarları için kullanan, doğaya hayvana insana düşman bu düzen sonuna kadar gitmez. Kurdukları bu iktidar bir gün başlarına yıkılır. Bizler bir arada olmaya, el ele omuz omuza yan yana yürümeye devam edeceğiz. 33 gencimizin düşleri bizlerin mücadelesinde yaşayacak. 33 düz yolcusunu saygıyla anıyor hepinizi sevgiyle kucaklıyoruz" ifadeleri yer aldı. 

Konuşmaların ardından eylem 19.30'da Süreyya Operası önüne yapılan çağrıyla sona erdi.