20 Eylül 2024 Cuma

Açlık grevindeki tutsaklar için çağrı

Farklı hapishanelerde açlık grevinde olan tutsakların aileleri, tutsakların taleplerinin yerine getirilmesi için çağrı yaptı.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi ile Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'ndeki bazı tutsaklar, S ve Y tipi kapalı hapishanelerin kapatılması, tutsakların ailelerine yakın hapishanelere götürülmesi gibi taleplerle aylardır açlık grevi ve ölüm orucunda.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, tutsakların taleplerine dair dernek binasında açıklama yaptı. Tutsak yakınlarının yanı sıra hukuk örgütleri de açıklamaya katıldı.

230 GÜNDÜR ÖLÜM ORUCUNDA
Açlık grevindeki tutsakların taleplerinin kabul edilmesini isteyen Nuray Çevirmen, 20 Ekim 2023 tarihinde ölüm orucuna başlayan Nurettin Kaya'ya dair şunları belirtti: "29 Şubat 2024 tarihinde Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilmiştir ve burada da ölüm orucuna devam etmektedir. Alişan Gül ve Cemil Kurt, Nurettin Kaya'nın yapmış olduğu açlık grevine destek için 13 Mart 2024 tarihinde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlamışlardır. Bugün itibari ile Nurettin Kaya ölüm orucunun 230'uncu, Alişan Gül ve Cemil Kurt süresiz açlık grevinin 85'inci günündedir. Bu süreçte Nurettin Kaya'nın sağlık durumu gittikçe kötüleşmiştir."

'TALEPLER KABUL EDİLSİN'
Çevirmen, diğer tutsakların durumlarına dair de bilgi verdi. Halil Yakut'un 49, Vedat Doğan'ın 64 ve Rezan Şengül'ün 69 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Çevirmen, "Tamamen insani ve sağlık açısından da elzem olan bir arada olma talepleri kabul edilmelidir. Ayrıca mahpuslara karşı işkence ve kötü muamele yasağını ihlal edenler hakkında da soruşturma açılmalı ve tecrit sistemine son verilmelidir" ifadelerini kullandı.

'KABUL EDİLEBİLİR TALEPLERDİR'
Halil Yakut'un annesi Gülten Yakut, deprem döneminde tutuklanan oğlunun iddianamesinin henüz hazırlanmadığını ifade etti. Gülten Yakut, "Havalandırması olan bir hapishaneye sevk edilmek ya da birleştirilme talepleri vardır. Bunlar kabul edilebilir taleplerdir. Bir an önce çocuklarımızın taleplerinin kabul edilmesini son bulmasını istiyoruz. Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın sağlıklarına gelecek herhangi bir zarardan hapishane yönetimi, Adalet Bakanlığı, Ceza Tevkifevleri ve cezaevindeki doktorlar sorumlu olacaktır" şeklinde konuştu.

'SAĞLIK SORUNLARI VAR' 
Rezzan Şengül'ün babası Sadık Şengül, oğlunun yaklaşık 4 ay önce gözaltına alındığını söyledi. Şengül, oğlunu görmek için ziyarete gittiğinde ameliyat olduğu için alçılı olan kolunun gardiyanlar tarafından açtırıldığını ve sonrasında kendisine hiçbir şekilde yardımcı olmadıklarını söyledi. Oğlunu hapishanede gördüğünde iki parmağının kırıldığını, kolunun sargılı olduğunu ve durumunun neden bu halde olduğuna dair hiçbir bilgi alamadıklarını ifade eden Şengül, "Benim oğlumun sağlık sorunları var" dedi.