23 Eylül 2024 Pazartesi

Açlık grevi taleplerinin derhal kabul edilmesi çağrısı

Tutsakların sürdürdüğü açlık grevi direnişine ilişkin açıklama yapan Açlık Grevi İzleme Komisyonu, iktidarın açlık grevi direnişinin taleplerinin derhal kabul edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" talebiyle 27 Kasım'da hapishanelerde başlayanaçlık grevi direnişine ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Toplumsal Hukuk, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu yetkilileri destek verdi.

Söz alan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, açlık grevinin 25. gününde devam ettiğini, gelinen aşmada siyasi iktidarın tek bir adım dahi atmadığına dikkat çekerek, Adalet Bakanlığı ile ilgili kurumların derhal hareket etmesi yönünde çağrı yaptı.
 
'AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLAR DÜZENLİ TAKİP EDİLMELİ'
"Açlık grevine başlayan mahpuslara yaşamın devam etmesi için en az alınması gereken 5 büyük su bardağı su-sıvı, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ile 500 mg B1 vitamini içeren kompleks B vitamini preparatları sağlanmalıdır. Aksi, yaşam hakkı bağlamında zamana yayılmış işkence ve kötü muamele olarak ele alınabilecek bir tutumdur" diyen Çevirmen,  açlık grevindeki tutsakların düzenli takip edilmesi ve taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

İmralı Hapishanesinde mutlak tecrit işkencedin Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanuna aykırı olduğunu hatırlatan Çevirmen, "Siyasal iktidar, açlık grevcilerinin talebini süreç daha tehlikeli bir noktaya evirilmeden değerlendirmelidir. Aksi takdirde, mahpusların sağlık ve yaşam hakkına yönelik ortaya çıkacak üzücü sonuçlardan da yine siyasal iktidar sorumlu olacaktır. Bu nedenle Adalet Bakanlığının ve ilgili kurumların bir an önce hareket geçmesi gerekmektedir" dedi.

Çevirmen, hapishanelerdeki sorunlara temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını duyarlı olmaya davet etti.