23 Eylül 2024 Pazartesi

Açlık grevi direnişçilerinin ihtiyaçları karşılanmıyor

27 Kasım'dan bu yana açlık grevine devam eden Urfa Hapishanelerindeki direnişçilerle görüşen Urfa'daki demokratik kitle örgütleri tutsakların taleplerinin derhal yerine getirilmesini istedi. Eylemde, bağımsız heyetlere ve milletvekillerine de duyarlılık çağrısı yapıldı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubeleri, KESK Urfa Şubeler Platformu, Urfa Barosu, 78'liler Girişimi, KAT-DER, Hak İnsiyatifi Urfa Temsilciliği Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya tutsakların açlık grevi direnişine ilişkin açıklama yaptı.

Basın metnini okuyan İbrahim Halil Öyke, tutsakların açlık grevi direnişinin 27 Kasım 2023 gününden bu yana sürdüğünü kaydetti. Urfa 1 ve 2 Nolu T Tipi Hapishanelerinde ve diğer hapishanelerde açlık grevindeti tutsaklarla görüşmelerini aktaran Öyke, "İdare tarafından açlık grevi için gerekli olan vitamin takviyeleri ve açlık grevi protokolüne uygun beslenme ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı, haklarında disiplin soruşturmalarının başlatılarak bir ay etkinliklerden  yasaklama şeklinde ceza verildiği, yetkililerin bu uygulamaları  kişileri yıldırmak ve eylemlerine son vermeleri için baskı yapmak amacıyla gerçekleştirdikleri gözlenmiştir" dedi.

'YETKİLİLER SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDADIR'
Ek sağlık sorunlarının ortaya çıkmasının engellemek amacıyla açlık grevi eylemi gerçekleştiren tutsakların sağlık çalışanları tarafından onamlarına uygun olarak düzenli takip edilmesi, ihtiyaçları olan su, tuz, şeker ve B vitamininin sağlanması, kendilerine bakamayacak duruma geldiklerinde refkatçi imkanı sağlanması, tecrit altında tutulmamaları ve zor  kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini hatırlatan Öyke, "Çok  sayıda tutuklu ve hükümlünün açlık grevine katılmalarından ötürü, sosyal ve kültürel etkinliklere  katılma yasağı ve uzun süreli hücre cezası da dahil olmak üzere disiplin soruşturmaları ve cezalarına maruz bırakılmaları, ifade özgürlğünü ihlal etmekte ve aynı zamanda uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarını ihlal edecek şekilde zalimane, insanlık dışı ve küçültücü muamele ya da cezalandırma teşkil edebilmektedir. Yetkililer, söz konusu disiplin soruşturması uygulamasından vazgeçmeli, açlık grevine girmek suretiyle gösteri yapmak da dahil olmak üzere tutuklu ve hükümlülerin ifade özgürlüğüne saygı göstermekle yükümlüdür" ifadelerini kullandı.

'TOPLUMSAL BARIŞ PROJESİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ELZEMDİR'
Tutsakların taleplerinin derhal yerine getirilmesini söyleyen Öyke, şöyle devam etti: "Mahpusların onurları, yaşam hakkı ve sağlık hakları başta olmak üzere tüm hakları devletin sorumluluğundadır. Asgari düzeyde alınması gereken maddelerin kısıtlanması durumunda, geçmiş yıllardaki açlık grevlerinde olduğu gibi, mahpusların beyin fonksiyonlarında kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere sebep olacaktır. Yine İmralı Hapishanesinde Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit iç hukuk normları ile uluslararası hukuk normlarına aykırıdır. Ayrımcılık karşıtı hak savunuculuğuunn bir gereği olarak ceza infaz sisteminde her türlü ayrımcı uygulama derhal sonlandırılmalıdır. Kürt sorununun demokratik çözümü, toplumsal ayrışm aüreten her soruna eşit-ortak yaşam temelinde yaklaşılması, ekonomik refah ve toplumsal adaleti hedefleyen bütünlüklü bir toplumsal barış projesinin hayata geçirilmesi ülkemiz açısından elzemdir."

MİLLETVEKİLLERİNE VE BAĞIMSIZ HEYETLERE ÇAĞRI
Eylemi gerçekleştiren demokratik kitle örgütlerinin taleplerini ise Öyke, şöyle sıraladı: "Açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve TTB tarafından yönlendirilecek hekimlerin hapishanelerde muayene yapmalarının sağlanması. Açlık grevine girmek suretiyle gösteri yapmak da dahil olmak üzere mahpusların ifade özgürlüğüne saygı gösterilmeli. Açlık grevinde bulunanların talepleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın diyaloğa geçmesi ve bu taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetin hapishanelerde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi, demokratik kamuoyunun hapishanelerde devam eden süreli ve dönüşümlü açlık grevleri konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz."