24 Eylül 2024 Salı

Açlık grevi direnişçilerine zorla müdahale tehdidi

Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde devam eden açlık grevlerine ilişkin hazırlanan raporda, hapishane idarelerinin açlık grevi direnişçilerine zorla müdahale tehdidinde bulunulduğu ve yaşananların kamuoyuna duyurulmasından rahatsız olduğu aktarıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) İzmir şubeleri, Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde süren açlık grevi eylemlerine ilişkin 3 aylık raporlarını açıkladı.
 
İHD İzmir Şubesi'nde yapılan basın açıklaması ile açıklanan raporu, İHD Şube Başkanı Avukat Zafer İncin açıkladı.
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin 159. gününde olduğunu hatırlatan İncin, yasalarını uygulaması konusunda yaptıkları çağrı ve bulundukları girişimlerin sonuçsuz kaldığını ifade etti.
 
İncin, 9 Nisan itibariyle Ege Bölgesi'nde yer alan 14 hapishanedeki 437 tutsak ile görüştüklerini kaydetti.
 
'TECRİT İÇİNDE TECRİDİ AĞIRLAŞTIRIYORLAR'
 
Açlık grevindeki tutsakların kritik eşiğe dayanmaları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını söyleyen İncin, açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin şu aşamada kabul edilip, eylemi bırakmaları halinde dahi ciddi sağlık sorunları yaşamak zorunda kalacaklarını vurguladı.
 
Özellikle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan tutsakların ağır infaz koşulları ile tecrit altında tutulduğunu söyleyen İncin, aile ve yakınlarıyla görüşlerinin, havalandırma saatlerini ve diğer tutuklularla bir araya gelme haklarının kısıtlandığını kaydetti. İncin, "Özgürlüğün kısıtlanması insan haklarının ihlal edilmesini ortaya çıkardığı için cezaevlerinin dış dünyaya ve bağımsız heyetlere incelemeye açılması gerekmektedir" dedi.
 
Açlık grevi süresince "tecridin kaldırılması" talebinin karşılanmamasından kaynaklı 8 direnişçinin fedai eylem yaptığını hatırlatan İncin, cenazelerin aileleri ve yakınlarından kaçırılarak defin haklarının engellendiğini vurgulayarak Adalet Bakanlığı'na tecridin kaldırılması çağrısında bulundu.
 
'KAMUOYU BASINCINDAN RAHATSIZLAR'
 
KHK ile Kapatılan ÇHD avukatı Erdoğan Akdoğdu ise, açlık grevindeki tutukluların ses, koku ve işitme konusunda yavaş yavaş zorluk yaşamaya başladığını söyledi.
 
Kırıklar 1 ve 2 Nolu F Tipi kapalı hapishanelerinde tutsakların sürgün edildiğini, avukat görüşmelerinin kayıt altına alındığını belirten Akdoğdu, bu biçimde idarenin keyfi uygulama ve hak gasplarının kamuoyuna duyurulmasının engellenmeye çalışıldığını aktardı.
 
ZORLA MÜDAHALE TEHDİDİ
 
Avukat Fatma Demirer ise tutukluların açlık grevini bırakmaları konusunda idaresinin baskısına maruz kaldıklarını aktardıklarını paylaştı.
 
Eylemi bırakmadıkları taktirde zorla müdahale edileceği yönünde tehditlerde bulunulduğunu belirten Demirer, "Tutuklulara dönük bütün hak ihlalleri ve sağlık sorunlarından Adalet Bakanlığı, yani Türkiye Cumhuriyeti hükümeti sorumludur" dedi.