23 Eylül 2024 Pazartesi

ABD ve Taliban anlaşma imzaladı

ABD ve Taliban, Afganistan savaşını bitiren anlaşmaya imzayı attı. ABD, 18 yıldan uzun süredir topraklarında asker bulundurduğu Afganistan'dan çekilmeyi taahhüt etti.

ABD ve Taliban, Afganistan savaşını Washington açısından bitiren anlaşmaya imzayı attı. ABD adına anlaşmaya Dışişleri Bakanı Mike Pompeo imza attı. Katar’ın başkenti Daho’da imzalanan anlaşmayla 18 yıllık savaşta ilk defa bir  ABD kabine üyesiyle bir Taliban yetkilisi bir araya gelmiş oldu.

Anlaşma ile ABD, 18 yıldan uzun süredir topraklarında asker bulundurduğu Afganistan'dan çekilmeyi taahhüt etti.

ABD özel elçisi Zalmay Khalilzad ve Taliban siyasi şefi Molla Abdul Ghani Baradar tarafından imzalanan anlaşma, ABD ve NATO birliklerinin 14 ay içinde tamamen geri çekilmesini kabul ediyor. Bunun karşılığında Taliban, Afganistan hükûmeti ile savaşı bitirecek bir anlaşmaya varacağını ve ülkenin başka güçler için bir sığınak haline gelmeyeceğine dair şartları kabul etti.

ABD ayrıca Afganistan'a karşı güç kullanmaktan ya da içişlerine müdahale etmekten kaçınmayı da kabul etti.

2001'den bu yana süregelen savaşta 2 bin 400 ABD ordusu mensubu ve 90 binden fazla Afganistanlı hayatını kaybetti.

ABD, 2 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan 11 Eylül 2001 saldırılarından bir hafta sonra, Afganistan'a asker indirmişti. Afganistan Savaşı, ABD tarihinin en uzun süreli dahil olduğu savaş oldu.