23 Eylül 2024 Pazartesi

ABD Ukrayna'ya savaş uçağı gönderecek

Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar devam ederken, ABD kendisinden yardım isteyen Ukrayna'ya savaş uçakları gönderecek. rağmen çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısının ardından başlayan görüşmelere pazartesi günü devam edileceği açıklanırken emperyalistler arası savaş ve yıkım sürüyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısının ardından başlayan görüşmelere rağmen çatışmalar devam ediyor. Savaşın 11'inci günü geride kalırken, binlerce asker, sivil, kadın ve çocuk yaşamını yitirdi, bir milyonu aşkın kişi göç etti. Taraflar 7 Mart pazartesi günü bir kez daha bir araya gelecek.

Bu arada Rusya'ya yönelik yaptırımlara yenileri eklendi. Kredi kartı sağlayıcı şirketlerinden Visa ve Mastercard, Rusya'da çalışmalarını askıya aldı. Mastercard, Rusya bankaları tarafından verilen kartların artık altyapıları tarafından desteklenmeyeceğini ve Rusya dışında verilen kartların da Rusya'da geçerli olmayacağını açıkladı. Çevrimiçi ödeme platformu PayPal da Rusya'daki servislerini askıya aldıklarını açıklamıştı.

Karara tepki gösteren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de karşı bir hamlede bulundu. Rusya'ya "dost olmayan" olarak tanımladığı ülkelerin şirketlerinin borç ödemelerini ruble ile yapacağına dair bir kararname imzalayan Putin, bu ülkelerin isimleri iki gün içinde belirleyeceğini kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile yarım saatlik telefon görüşmesinde ABD ve NATO'dan askeri olarak daha fazla destek isterken, Zelenskiy, ABD Kongre üyeleriyle de video konferans görüşmesi yaptı. Wall Street Journal'in (WSJ) haberine göre Zelenskiy, "Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var" çağrısında bulunurken ABD'nin Ukrayna ve Polonya'ya savaş uçakları göndereceği kaydedildi.