22 Eylül 2024 Pazar

ABD Paris Anlaşması'ndan çekiliyor

ABD, Paris Anlaşması'ndan çekilmek için resmi başvuruda bulundu. 
 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2017 yılında çekileceklerini duyurduğu Paris Anlaşması'ndan ayrılma başvurusuyla ilgili açıklama yaptı. 

Pompeo, anlaşmadan çekilmeki çin resmen başvuruda bulunduklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: "Başkan Donald Trump, ABD halkına, vergi mükelleflerine ve işlerine yüklediği yükten dolayı Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı verdi."

ABD yönetimi, 2017 yılında çekileceğini duyurduğu Paris Anlaşması'ndan ayrılmak için resmi başvuruda bulundu.

Öte yandan uzmanlar, ABD'nin söz konusu anlaşmadan ayrılmasının gerekli prosedürler gereği 1 yılı bulacağını kaydetti.

İSTİHDAM KAYBINA YOL AÇACAĞI İDDİA EDİLMİŞTİ 
ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran 2017'de, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'yi, 190'ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'ndan çekeceğini duyurmuştu. Anlaşmanın, "İklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" savunan Trump, bunun ABD ekonomisinde 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?
Paris'te, Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan İklim Anlaşması, Nisan 2016'da, 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmış

Kürüsel ortalam sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlamak olarak ana hedefi belirlenen anlaşmada ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddeler öncelikte. 

Anlaşmaya göre ABD'nin karbon emisyonlarını 2025 yılı itibariyle 2005 seviyesinden yüzde 26-28 düşürmesi gerekiyordu.

İmzasını çeken ABD, Çin'den sonra karbondioksit emisyonunda ikinci sırada geliyor.