23 Eylül 2024 Pazartesi

ABD, İngiltere ve Almanya'dan, Türkiye’ye destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İdlib'e yönelik işgal tehdidinin ardından ABD, İngiltere ve Almanya, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Suriye yönetimine operasyonu durdurma çağrısı yaptı.

ABD, İngiltere ve Almanya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin tehdidini görmezden gelerek, Suriye'ye "Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarına saldırılarına son vermesi" çağrısı yaptı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Petersen da video konferansla katıldığı konferansta İdlib'de insani durumun kötüleştiğini söyledi.

Suriye güçlerinin M5 yolu ile doğusu ve Halep'in batısının tamamını aldığını kaydeden Petersen, Rusya ve Türkiye'nin "garantör ülkeler olarak gerilimi azaltmak zorunda olduğunu" ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "İdlib harekatı artık an meselesidir, bir gece ansızın gelebiliriz" tehdidinde bulunmuştu.

KREMLİN: EN KÖTÜ SENARYO OLUR
Erdoğan'a yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov ise "Türkiye'nin İdlib'deki Suriye hükümet güçlerine karşı askeri operasyonu en kötü senaryo olur" dedi.

LAVROV: ANLAŞAMADIK
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Moskova'daki Rus ve Türkiye heyetleri arasındaki görüşmelerde Türkiye tarafında yeni bir teklifte bulunmadıklarını ve eski anlaşmaların hayata geçmesini istediklerini kaydetmişti. Lavrov, görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını söylemişti.