23 Eylül 2024 Pazartesi

82 yaşındaki hasta mahpus cezaevinde kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmiyor

Her Cumartesi günü hasta tutsakların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla yapılan F oturmasında 82 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın serbest bırakılması talep edildi.
Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 358'inci kez yapılan F Oturması'nda hapishanelerde hak ihlallerinin, tecrit ve işkencenin arttığı, tedavi olma hakkının engellendiği belirtildi. Yapılan açıklamada, Düzce T Tipi Cezaevi'nde kin, nefret ve ırkçı söylemlerle siyasi mahpuslar üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığını, hapishane müdürünün "Hukuk yok ben varım" söylemiyle bu uygulamalarda başı çektiği vurgulandı.
 
İnsan Hakları Derneği önünde toplanan tutsak yakınları adına konuşan Hatice Onaran, "8 Kasım da başlayan ve tüm hapishanelerde yayılarak devam açlık grevleri yapan mahpuslar üzerinde insanlık dışı uygulamalar devam etmektedir. Şakran Kadın Hapishanesindeki mahpuslara bu güne kadar B1 vitamini hiç verilmemiştir. Hastaneye çift kelepçe takılarak götürülmektedirler. Su ve şeker düzenli verilmeyen mahpuslar baskı altında olduklarını söylemişlerdir. Kırıklar Hapishanesinde açlık grevi yapan mahpuslar diğer mahpuslardan ayrı tutularak ve halen çıplak arama baskısına maruz kalmaktadırlar" dedi.
 
Onaran, hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumunu şu şekilde anlattı: "1997 yılında Mersinde gözaltına alınan Mehmet Emin Özkan; 12 günlük gözaltı süresinde yaşadığı işkencelerden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşamıştır. 22 yıldır hapishanede olan Mehmet Emin Özkan'ın ailesi tarafından avukatı aracılığı ile yaptıkları yeniden yargılama talebi 2014'ün başında kabul edildi ve beş yıldır tutuklu olarak davası devam etmektedir. 82 yaşında olan Mehmet Emin Özkan 5 kez kalp krizi geçirmiş, 2 defa da kalp ameliyatı olmuştur. Ayrıca bağırsak, tansiyon, zehirli guatr gibi çeşitli hastalıkları bulunmaktadır. Ağır sağlık sorunları nedeniyle hafta da en az 2-3 defa hastaneye gidip gelmektedir. Adli Tıp Kurumundan 'hapishanede kalamaz' raporu bulunan Mehmet Emin Özkan halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulmaktadır. Ayrıca Mehmet Emin Özkan'ın bir oğlu Bandırma diğeri ise Gaziantep hapishanesinde olduğundan ailesi maddi manevi olarak çok zorlanmaktadır. Aynı hapishanede kalma talepleri ise kabul edilmemektedir."
 
Onaran sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağır sağlık sorunları yaşayan Mehmet Emin Özkanın Adli Tıp Kurumu'nun "Hapishanede kalamaz raporuna" rağmen hala serbest bırakılmaması insanlık dışı bir uygulamadır. Mehmet Emin Özkan ve bütün ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. İlgili ve yetkili kurumlarının görevlerini yerine getirerek gerekli adımları atmalarını istiyoruz."