20 Eylül 2024 Cuma

80. ayında Roboskî'de katledilenler anıldı

İHD İstanbul Şubesi ve Cumartesi Anneleri, 80. ayında Roboskî katliamında hayatını kaybedenleri Galatasaray Lisesi önünde andı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu Roboskî katliamının 80. ayında Galatasaray Lisesi önünde anma yaptı. Anmada, "Edi bese! Artık yeter! Roboskî katliamında 7. yıl" yazılı pankart açıldı. Roboskî katliamında hayatını kaybedenler ve katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğraflarının taşındığı anmaya, Cumartesi Anneleri de katıldı.
 
'SORUMLULAR CEZASIZLIK ZIRHIYLA KORUNDU'
 
İHD İstanbul Şubesi üyesi Mukaddes Şamiloğlu, Roboskî katliamının üzerinden 80 ay geçtiğini hatırlatarak, "'Emri ben verdim' diyen dönemin Başbakanı'nın olaydan sonra Genelkurmay Başkanı'nı arayarak tebrik etti ve katliamın sorumluları hakkında dava açılmasına izin vermedi. Bu süreçte, ailelere önce 'kan parası' verilerek susturulmak istendi. Ardından Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 2013 yılında verdiği takipsizlik kararı ile suçun faillerini ve sorumlularını cezasızlık zırhı ile korumaya aldı" dedi.
 
'ADALET TALEBİ KARANLIĞA TESLİM EDİLDİ'
 
Şamiloğlu, devletin adalet için adım atmadığını fakat adalet talep etmekten vazgeçmeyen Roboskîlilerin sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiğini vurguladı. Şamiloğlu, olayın üstünün örtülmesi ve faillerin cezasız bırakılmasının "yeni Roboskî'ler olacak" kaygılarını güçlendirdiğini ve 29 Mayıs 2016'da yine aynı yerde, Gülyazı Alay Komutanlığı'ndan atılan havan topları saldırısıyla Vedat Encü'nün katledilmesinin bu kaygıları doğruladığını söyledi. Tüm bu olanlar karşısında basının haberi geçmek için yetkililerden onay beklemesini de eleştiren Şamiloğlu, "Katliamın sorumlularının ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını sürdüren Roboskîli ailelerin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi de geçen Mayıs ayında, Anayasa Mahkemesi'ne evrakların geç teslim edilmesini gerekçe göstererek başvuru hakkında kabul edilemezlik kararı verdi. Önceki sayısız katliamda olduğu gibi adalet talebi bir kez daha karanlığa teslim edildi" şeklinde konuştu.
 
'KATLİAMIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
 
Şamiloğlu, son olarak "Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar, cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanmalarını, gereğince cezalandırılmalarını ve katliamın sebep olduğu maddi manevi zararların giderilmesini gerektirir" diyerek, katliamın takipçisi olacaklarını ifade etti.